Φυτική Διατροφή για απώλεια βάρους

Διάρκεια: 4 ημέρες

 Πιθανή Απώλεια βάρους: έως και 1 κιλό (ανάλογα με το βάρος σώματος που έχετε)

Φιλοσοφία της Διατροφής

Το πλάνο που ακολουθεί, στηρίζεται σε φυσικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Σκοπό έχει να προσφέρει στον οργανισμό μια πληθώρα μικροθρεπτικών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Υπολείπεται, (λόγω της απομάκρυνσης των ζωικών τροφίμων) σε επιβαρυμένα λιπαρά, ορμόνες, συντηρητικά και άλλες επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες. Μέσα από την απώλεια βάρους, το σώμα όχι απλά δεν θα αποδυναμωθεί, αλλά θα ενισχύσει το αμυντικό του σύστημα και τις φυσικές καθαριστικές του λειτουργίες. Το πλάνο δεν συμπεριλαμβάνει γαλακτοκομικά και ως εκ τούτου, σύντομα θα υπάρξει υποχώρηση του πρηξίματος στην περιοχή της κοιλιάς και γενικότερη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας.

Τέλος δεν ξεχνάμε, ότι το φυσιολογικό φαγητό παράλληλα με τα φυσικά τρόφιμα, αργά ή γρήγορα έχουν ως αποτέλεσμα ένα φυσιολογικό βάρος σώματος, δίχως ιδιαίτερες προσπάθειες ή στερήσεις. Αυτός είναι ο στόχος.

Οφέλη

Υγιής απώλεια βάρους.

Βελτίωση της όψης του δέρματος.

Βελτίωση εντερικής λειτουργίας.

Βελτίωση των λιπιδίων του αίματος.

Ενίσχυση της πρόληψης απέναντι σε χρόνια νοσήματα.

Σε ποιον απευθύνεται το διατροφικό πλάνο

Απευθύνεται σε υγιείς ενήλικες. Το διατροφικό πλάνο είναι ενδεικτικό. Προσαρμόστε τις μερίδες των τροφίμων σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες σας. Πριν από την έναρξη μίας δίαιτας συστήνεται η σύμφωνη γνώμη του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Γενικές οδηγίες για το διατροφικό πλάνο

  1. Το διατροφικό πλάνο που ακολουθεί είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, εξαιρετικά υγιεινής και ωφέλιμης διατροφής.
  2. Είναι σημαντικό να ικανοποιείτε το συναίσθημα της πείνας με τα προτεινόμενα γεύματα που ακολουθούν και να μην παραλείπονται τα βασικά γεύματα μέσα στην ημέρα, προκειμένου ο οργανισμός να μην στερείται και καταπονείται.
  3.  Ένα κανονικό σε μέγεθος πιάτο σερβιρίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέτρο για όλους τους ενήλικες, ως προς τον ορισμό της μερίδας όλων των βασικών γευμάτων.
  4. Αν χρειαστεί, προσαρμόστε τις προτεινόμενες μερίδες στις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, αν γυμνάζεστε, ανάλογα με το φύλο, ηλικία κτλ. Εμπιστευθείτε την φυσική πείνα και τον κορεσμός σας.
  5. Αν τα ωμά λαχανικά σας προκαλούν φούσκωμα αντικαταστήστε τα με βραστά λαχανικά εποχής, αν ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι δεν είναι ευχάριστος για εσάς, τότε αντικαταστήστε με 2 φρέσκα φρούτα ή κάποιον άλλον φρέσκο χυμό.
  6. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας απομακρύνεται από το σπίτι, ερεθιστικά τρόφιμα όπως γλυκά.
  7. Αν υπερβάλλεται διατροφικά σε ένα γεύμα, μην απογοητεύστε. Συνεχίστε κανονικά στο επόμενο.
  8. Για περισσότερα οφέλη, μπορείτε να επαναλάβετε τις μέρες, εφόσον επιθυμείτε τη συνέχιση της φυτικής διατροφης.

Μέρα 1η

Πρωινό: 3/4 με 1  φλιτζάνι του τσαγιού νιφάδες βρώμης συνοδεία 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου & 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο καρύδι. Συνοδέψτε με 1 μήλο με κανέλα και 1 κουταλιά του γλυκού μελάσα.
Μεσημεριανό: 2-3 μπιφτέκια φαλάφελ, σαλάτα φρέσκια ή βραστή από ποικιλία λαχανικών (όπως μπρόκολο, κολοκυθάκια κλπ), 1 μεσαία πατάτα βραστή, 3-4 ελιές.
Βραδινό: Αραβική πίτα γεμιστή με μανιτάρια πλεύρωτους ψητά, πάστα ελιάς, ρίγανη και ντομάτα. Συνοδέψτε με πολίτικη σαλάτα από τριμμένο λάχανο-καρότο-πιπεριές. Αντικαθιστά γευστικά: Το σουβλάκι με πίτα.
Προαιρετικά Ενδιάμεσα Μικρογεύματα:
 1. Μπανάνα με επάλειψη ταχίνι ή 1 μικρό παστέλι
2. 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Το τρόφιμο της ημέρας : Η μελάσα. Αντικαθιστά επάξια τη ζάχαρη ή το μέλι. Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.Συνταγή για Σπιτικά φαλάφελ εδώ

Μέρα 2η

Πρωινό: 2-3 μικρά κριτσίνια πολύσπορα, με 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου
Μεσημεριανό: Ψητά λαχανικά φούρνου (επιλέξτε από μία γκάμα λαχανικών όπως κολοκυθάκια, καρότα, παντζάρια, κρεμμύδι, κουνουπίδι, σπαράγγι, πιπεριές, σελινόριζα, αγκινάρα κ.α. ). Συνοδέψτε με ½ φλιτζάνι χούμους, 3-4 ελιές και 3 παξιμαδάκια κρίθινα.
Βραδινό: 1 μικρή μερίδα μακαρονάδα με ντοματίνια.Συνταγή: ανακατέψτε σε ένα μπολ 200-250 γρ βρασμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ντίνκελ με ντοματίνια φρέσκα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, λίγο τριμμένο καρότο, 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένους ξηρούς καρπούς. Αν πεινάτε, συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα ή τα υπόλοιπα λαχανικά από το μεσημεριανό γεύμα.
Προαιρετικά Ενδιάμεσα Μικρογεύματα:
 1. 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2. 1 βιολογικό γιαούρτι σόγιας με προσθήκη φρούτων της αρεσκείας σας.
Το τρόφιμο της ημέρας : Το χούμους. Ένα γευστικό και εύπεπτο επάλειμμα από ρεβίθια και σουσάμι. Αυξάνει τον κορεσμό, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες.Συνταγή για χούμους εδώ

Μέρα 3η

Πρωινό: 1 μικρό κομμάτι σπανακόπιτα χωρίς τυρί (νηστίσιμη)
Μεσημεριανό: Φάβα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Συνοδέψτε με φρέσκια πράσινη σαλάτα με ρόγες από ρόδι ή κράνμπερι και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο, 1 φέτα ψωμί Ζέας με άλειμμα πάστα ελιάς
Βραδινό: 1 μερίδα χορταστική σούπα με καστανό ρύζι & αρακά.Υλικά: 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καστανό, 1κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, μπαχαρικά, ποικιλία λαχανικών (όπως ντομάτα, κρεμμύδι, 1 φλιτζάνι του καφέ αρακά). Εκτέλεση: Αφήνουμε το ρύζι να πάρει μία σύντομη βράση, έπειτα πετάμε το πρώτο νερό και το αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά.  Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι, μαϊντανό ή άνηθο και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένα αμύγδαλα.
Προαιρετικά Ενδιάμεσα Μικρογεύματα:
 1. 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2. 1-2 φρούτα εποχής
Το τρόφιμο της ημέρας : Ο λιναρόσπορος. Ένας άκρως θεραπευτικός καρπός πλούσιος σε Ω-3, περισσότερα από αυτά που περιέχει το ψάρι.

Μέρα 4η

Πρωινό: Θρεπτικό ρόφημα φρούτων (smoothie).Υλικά: 2 φρούτα της αρεσκείας σας όπως μπανάνα & αχλάδι, 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου, 1 κουταλιά του γλυκού αγάβη, 1 κουταλιά του γλυκού σταφίδες, λίγη κανέλα ή ωμό κακάο. Εκτέλεση: Προσθέτουμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Μεσημεριανό: Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ρόκα, λιαστή ντομάτα, 1 χούφτα κάσσιους, 100γρ ψημένο τόφου καπνιστό (βιολογικό) και 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, λεμόνι ή μηλόξυδο, μουστάρδα. Συνοδέψτε με 2 παξιμαδάκια σίκαλης ή 1 φέτα ψωμί καλαμποκιού ή Ζέας ή 3 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι από βιολογική κονσέρβα. Αντικαθιστά γευστικά: Την κοτοσαλάτα.
Βραδινό: Σάντουιτς με βιολογικό ψωμί χωρίς γλουτένη ή τορτίγια καλαμποκιού.Υλικά: 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πάστα ελιάς ή χούμους, 1 φέτα φυτικό τυρί, 1/3 αβοκάντο μεσαίο, 100 γρ τόφου καπνιστό, ½ ντομάτα μεσαία, 2 φέτες μαρούλι, λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο. Εκτέλεση: αλείφουμε το ψωμί ή την τορτίγια με το επάλειμα, το φυτικό τυρί, προσθέτουμε φέτες αβοκάντο, φέτες τόφου, φέτες ντομάτα, μαρούλι, τέλος πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Αντικαθιστά γευστικά: τα έτοιμα σάντουιτς του εμπορίου.
Προαιρετικά Ενδιάμεσα Μικρογεύματα:
1. 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2. 1 φρούτο εποχής
3. 2 μπισκοτάκια νηστίσιμα
Το τρόφιμο της ημέρας : Αβοκάντο. Ένα τρόφιμο καλλυντικό για το σώμα μας. Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και μονοακόρεστα λιπαρά.

 

Βοηθητικά Ροφήματα:
1.            Tσουκνίδα (Νettle). Πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.
2.            Πικραλίδα (Dandelion) Πλούσιο σε βιταμίνη Α & Κ.
Τα ροφήματα αυτά ενισχύουν τον οργανισμό λόγω των μικροθρεπτικών που περιέχουν και υποστηρίζουν τους καθαριστικούς του μηχανισμούς. Εναλλάξτε το κάθε ρόφημα μεταξύ των ημερών.
Προτεινόμενη Άσκηση:
Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να ακολουθήσετε κάποιο είδος άσκησης. Το περπάτημα διευκολύνει τους περισσότερους ανθρώπους να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους.   Αυτές τις 4 ημέρες προτείνετε να ακολουθήσετε δύο εικοσάλεπτους  γρήγορους περίπατους την ημέρα, πριν από τα κύρια γεύματα.
Βασικά Συμπληρώματα:
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: Αν αρρωσταίνετε συχνά, αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα ή δυάρια, φουσκώματα, αέρια. 
ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΗΜΑ: Αν πάσχετε από δυσπεψία. Αν πολλά φυτικά τρόφιμα (λαχανικά/φρούτα/όσπρια) σας προκαλούν φούσκωμα και τα αποφεύγετε με συνέπεια να τρώτε μονότονα & ανθυγιεινά.
*συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.
 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ELLE 2/2/15

20

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *