Ποιες είναι οι κύριες πηγές πρωτεΐνης στο φυτικό γεύμα;

Tuesday, January 27, 2015 Permalink 49

Σε μία φυτική διατροφή  δεν είναι καθόλου δύσκολο να λάβουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε αφού όλα τα φυτικά τρόφιμα, από όλες τις ομάδες τροφίμων, περιέχουν πρωτεΐνη.  Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι στα γεύματα συμπεριλαμβάνουμε κύριες πηγές πρωτεΐνης. Ακολουθούν κάποιες Ερωτο-απαντήσεις επί του θέματος.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι κύριες πηγές πρωτεΐνης ;

Απάντηση: ΟΣΠΡΙΑ- ΦΑΣΟΛΙΑ- ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΟΓΙΑΣ

Ερώτηση: Δώσε μου μερικά παραδείγματα.

Απάντηση:

Όσπρια & Φασόλια: Φακές, φασολάδα, φάβα, ρεβίθια, χούμους, μπιφτέκια οσπρίων, κορμός από όσπρια, λουκάνικα οσπρίων, φύτρες οσπρίων.

Προϊόντα Σόγιας: Γάλα και γιαούρτι σόγιας,  τόφου (tofu) και προϊόντα από τόφου όπως μπιφτέκια και λουκάνικα, τέμπε (tempeh).

Ερώτηση: Πόσο πρέπει να τρώω;

Απάντηση: Τουλάχιστον 3 μερίδες την ημέρα. 

Ερώτηση: Πόσο είναι μία μερίδα;

Απάντηση: ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια, ½ φλιτζάνι τόφου, ½ φλιτζάνι  τέμπε, 1 φλιτζάνι ενισχυμένο γάλα/γιαούρτι σόγιας, 2 κ.σ. ταχίνι/ φυστικοβούτυρο, ¼ φλιτζάνι (μία χούφτα) ξηρούς καρπούς & σπόρους.

Ερώτηση: Τα προϊόντα αποσπασμένης πρωτεΐνης, όπως ο κιμάς σόγιας είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη άρα κάνουν καλό, σωστά;

Απάντηση: Η φυτική διατροφή είναι μία φυσική διατροφή. Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Κάθε τόσο βέβαια, κάποια επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν ώστε η διατροφική επιλογή να έχει διάρκεια και να είναι ευχάριστη. Τα προϊόντα αποσπασμένης πρωτεΐνης όπως ο κιμάς/ τα φιλέτα σόγιας ή το σειτάν καλό είναι να καταναλώνονται αραιά και μόνο για ευχαρίστηση μιας και από άποψη υγείας, δεν χρειαζόμαστε τρόφιμα τόσο πλούσια σε πρωτεϊνικό προφίλ.

*Η μερίδα των προϊόντων αποσπασμένης πρωτεΐνης (φυτικό κρέας) όπως ο κιμάς σόγιας ή το σειτάν είναι 30 γραμμ.

Ερώτηση: Οι ξηροί καρποί & σπόροι είναι κύρια πηγή πρωτεΐνης;

Απάντηση: Οι ξηροί καρποί & σπόροι είναι κύρια πηγή λιπαρών. Σε μία φυτική διατροφή, οι ξηροί καρποί συμβάλουν στην πρόσληψη πρωτεΐνης και μετάλλων όπως το ασβέστιο αλλά δεν είναι η κύρια πηγή για την κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτεΐνη.

 

Τέλος, ανάμεσα στα πολλά θετικά, η φυτική πρωτεΐνη μας χορταίνει, αυξάνει δηλαδή τον κορεσμό και ως αποτέλεσμα τρώμε συνολικά λιγότερο, λόγω των Φυτικών Ινών που περιέχει, είναι φτωχή σε λιπαρά και διαίτερα κορεσμένα λιπαρά (επιβλαβή για την υγεία) σε αντίθεση με τη ζωική, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

 

49

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *