Παχυσαρκία σε τρυφερή ηλικία

Monday, September 2, 2013 Permalink 0

Κοιτάζοντας κάποιος τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις για την παιδική παχυσαρκία στην τρυφερή παιδική ηλικία… η αλήθεια είναι σκληρή. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας είναι αυξημένα και το πρόβλημα κλιμακώνεται με έντονους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την  μελέτη GRECO (Greek Childhood Obesity study) με αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 5000 μαθητών δημοτικού ηλικίας 10-12 ετών, έδειξε ότι τα 4 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα υπέρβαρου και παχυσαρκίας, μια στατιστική που μας κατατάσσει στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Θυμηθείτε, το υπέρβαρο παιδί έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθεί σε υπέρβαρο ενήλικο. Επίσης, υπάρχουν αυξημένα ποσοστά υπέρτασης, μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2 από την παιδική ηλικία ενώ το υπερβάλλον βάρος δημιουργεί επιβάρυνση στην ψυχολογία του παιδιού, η οποία φαίνεται ότι προκαλεί μειωμένες μαθησιακές επιδόσεις, αλλά και μια προβληματική κοινωνικοποίηση.

Η «λοξή» ματιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπέρβαρο και η παχυσαρκία δεν μπορεί πλέον να εντοπιστεί «με μια ματιά» και φυσικά δεν είναι βέβαιο ότι τα παραπάνω κιλά του παιδιού σας θα γίνουν ύψος…

Συχνά στο γραφείο συναντώ ανθρώπους που δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά το πλεονάζον βάρος είτε το δικό τους, είτε του παιδιού τους απλά από την εικόνα του σώματος.

Θα αναρωτιόταν κάποιος… Μήπως δεν βλέπουν;
Η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν βλέπουμε!
Όταν το μέσο όρο κοινωνικά του βάρους σώματος -συνεπώς και της εικόνας σώματος- έχει αυξηθεί (επικίνδυνα πλέον) φαίνεται πως το άτομο δυσκολεύεται να διακρίνει και συχνά ούτε ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να διακρίνει «με μια ματιά»  αν δεν ακολουθήσει τις νέες εξελίξεις και συγκεκριμένες επιστημονικές μετρήσεις και δείκτες ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση από τα πρώτα σημάδια υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

 

…Τρυφερή αντιμετώπιση του προβλήματος

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις από τον διαιτολόγο. Στην τρυφερή παιδική ηλικία το νέο άτομο είναι σημαντικό να εμπιστευθεί τον επαγγελματία υγείας, να νιώσει κατανόηση, φροντίδα, ενθάρρυνση και σεβασμό. Προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια σχέση ο διαιτολόγος χρειάζεται να έχει δεξιότητες επικοινωνίας και μια ειδική ψυχολογική προσέγγιση. Διαφορετικά το παιδί όσο κι αν επιθυμεί την αλλαγή σύντομα θα παρατήσει την προσπάθεια απογοητευμένο. Η εμπειρία της διαιτολογικής θεραπείας θα είναι τραυματική και θα το ακολουθήσει για την υπόλοιπη ζωή του.

 

Θα σας αναφέρω την υπόθεση Άννα για να καταλάβετε τι εννοώ.

Η Άννα ήταν υπέρβαρη από τα 5 της χρόνια. Όταν ήταν 9 χρόνων και έπειτα από παρότρυνση της παιδιάτρου, οι γονείς της αποφάσισαν να συμβουλευτούν μια διαιτολόγο που την επέλεξαν με κριτήριο το χαμηλό κόστος που χρέωνε τις επισκέψεις και έπειτα το γεγονός ότι το γραφείο της ήταν δίπλα στο σπίτι τους.

 

Στο πρώτο ραντεβού η μικρή Άννα αναγκάστηκε να γδυθεί, η διαιτολόγος της τσίμπαγε την κοιλιά και της έκανε επικριτικά σχόλια. Στο τέλος του ραντεβού η Άννα γύρισε σπίτι με τη μητέρα της έχοντας στο χέρι ένα χαρτί που λεγόταν «δίαιτα». Στο χαρτί, η κακιά διαιτολόγος έγραφε  τι έπρεπε να τρώει αν θέλει να είναι όπως τα άλλα παιδάκια. Το χαρτί όμως ήταν πολύ δύσκολο τελικά να το ακολουθήσει και κάθε φορά που έβλεπε την κακιά διαιτολόγο τη μάλωνε… Η Άννα απογοητεύτηκε πολύ με τον εαυτό της και το σώμα της. Κάθε μέρα κοίταγε την κοιλιά της στον καθρέφτη και στενοχωριόταν. Μεγαλώνοντας έκανε εκατοντάδες αναποτελεσματικές δίαιτες, αφού τελικά ξαναέπερνε τα κιλά που είχε χάσει. Το σημείο που πραγματικά αντιπαθεί στο σώμα της ακόμα και σήμερα είναι η κοιλιά της.

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *