Αναζωογόνηση: Διαλέξτε την κατάλληλη τροφή

Monday, August 26, 2013 Permalink 0

tumblr_mnix5oLl171qei7a7o1_500Το τι τρώμε επηρεάζει όχι μόνο το βάρος μας αλλά το πως λειτουργεί ολόκληρο το σώμα εσωτερικά και εξωτερικά παράλληλα με τον νου. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε κάποιες τροφές που πραγματικά αξίζει να συμπεριλάβουμε στα γεύματα μας ώστε να αναζωογονήσουμε σώμα και πνεύμα!

Θρέψε το Μυαλό!

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο όλων των νεύρων του σώματος μας και όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι είναι ο εγκέφαλος που στέλνει σήματα στο σώμα μας, επηρεάζεται ο ύπνος κι έχουμε εναλλαγές στη διάθεση.

Κατάλληλα τρόφιμα

Οι ηλιόσποροι και το σουσάμι μας παρέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο, απαραίτητα στοιχεία για χαλάρωση, τους απαραίτητους σπασμούς των μυών και την υγεία των οστών. Χρειαζόμαστε μαγνήσιο για να παράξουν τα κύτταρά μας ενέργεια αλλά και για να μπορούμε να ηρεμούμε. Η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί σε άγχος και υπέρταση. Η μπανάνα είναι μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου.

Θρέψε το Έντερο!

Στο παχύ έντερο λαμβάνουν μέρος τα τελευταία στάδια της πέψης αλλά επίσης εκεί τα βακτήρια συνωστίζονται για να συνθέσουν ενέργεια και να απορροφήσουν βιταμίνες και μέταλλα.

Κατάλληλα τρόφιμα

Ο ανανάς περιέχει ισχυρά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών. Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ενισχύει την υγεία του εντέρου και τις περισταλτικές του κινήσεις. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα συστήνει τη χρήση προβιοτικών τα οποία έχουν θαυματουργή δράση στην υγεία. Τα προβιοτικά τα παίρνουμε είτε καταναλώνοντας τρόφιμα που τα περιέχουν -συνήθως γαλακτοκομικά ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξυνολάχανο (sauerkraut) ή το tempeh, διαφορετικά μπορείτε να τα λάβετε ως συμπλήρωμα.

Θρέψε την Καρδιά!

Μια καλή διατροφή σε συνδυασμό με ήπια άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το καρδιαγγειακό σύστημα. Στο Δυτικό κόσμο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου!

Κατάλληλα τρόφιμα

Το σκόρδο είναι ο μεγάλος αστέρας! Βοηθάει τις αρτηρίες μας να παραμένουν ελαστικές, μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα λιπίδια του αίματος ενώ αυξάνει την καλή χοληστερίνη, καθώς ρίχνει και την αρτηριακή πίεση.

Το αβοκάντο είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη. Επίσης, παρεμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερίνης από το έντερο.

Τα κόκκινα σταφύλια είναι επίσης ένα υπερτρόφιμο για την καρδιά! Περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τη δημιουργία θρόμβων και κατεβάζοντας την κακή χοληστερίνη.

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών οξέων που είναι γνωστά για την ιδιότητα τους να μειώνουν των κίνδυνο καρδιοπαθειών. Καταναλώστε τον τριμμένο στη σαλάτα ή προσθέστε μία κουταλιά του γλυκού λιναρόσπορο σε 1 μικρό ποτήρι χριαρό νερό από το βράδυ και την επόμενη μέρα το πρωί σουρώστε το και πιείτε μόνο το υγρό.

Θρέψε το Δέρμα!

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας! Συνιστάται από εκατομμύρια ζωντανών κυττάρων που εξαρτιούνται από την σταθερή πρόσληψη οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Το δέρμα μας επιβιώνει από συνεχής  «επιθέσεις» κρύου, ζέστης, περιβαλλοντολογικής ρύπανσης, ελλιπής διατροφής και άλλα. Η όψη του δέρματος δίνει μια πολύ καλή ένδειξη της ολικής υγείας του ατόμου. Ένα καθαρό, ενυδατωμένο δέρμα αντικατοπτρίζει ένα υγιές σώμα ενώ ένα θαμπό, ξηρό ή λιπαρό δέρμα αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν πάνε ρολόι…

Κατάλληλα τρόφιμα

Όπως και άλλα πορτοκαλόχρωμα φρούτα και λαχανικά τα βερίκοκα είναι γεμάτα με β καροτίνη, ένα αντιοξειδωτική το οποίο στο σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και προστατεύει το δέρμα από την οξειδωτική βλάβη ενώ στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλες καλές πηγές αποτελούν τα καρότα, το σπανάκι, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, το πεπόνι και το αυγό.

Οι ξηροί καρποί και τα σπόρια όπως ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος και ο ηλιόσπορος είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί νερό, να λάμπει και να αποκτά μια βελούδινη όψη.

Η βιταμίνη C αυξάνει το οξυγόνο που ρέει στο δέρμα, βοηθάει το σώμα στην παραγωγή κολλαγόνου για την σύσφιξη και την ελαστικότητα του δέρματος ενώ βοηθάει στην επούλωση κοψιμάτων και πληγών. Επίσης τα φρέσκα μούρα περιέχουν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Άλλες καλές πηγές αποτελούν το λάχανο και τα κιτρώδη φρούτα.

Θρέψε το Συκώτι!

Είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο και η υγεία του είναι απαραίτητη για να νιώθουμε δυνατοί! Είναι το μέσο του καθαρισμού μας και λειτουργεί σαν φίλτρο επιβεβαιώνοντας ότι τα απαραίτητα συστατικά της διατροφής απορροφούνται στο αίμα ενώ αποβάλλονται τα περιττά. Αν αρρωστήσουμε ή αν υπερβάλουμε στη λήψη φαρμάκων και αλκοόλ τότε το συκώτι μας στέλνει σήματα και νιώθουμε κουρασμένοι, έχουμε δυσπεψία και δερματικά προβλήματα.

Κατάλληλα τρόφιμα

Τα παντζάρια αναζωογονούν και «δίνουν» χρόνια στο συκώτι! Η β κυανίνη  που περιέχουν μαζί με άλλα αντιοξειδωτική ενδυναμώνουν τις καθαριστικές δυνατότητες του συκωτιού. Επίσης δοκιμάστε να συμπεριλάβετε στη διαιτολόγιο σας λάχανο (ειδικά το κόκκινο), γαϊδουράγκαθο και τσουκνίδα είτε σαν τρόφιμα είτε σαν ροφήματα, κάνουν θαύματα!

tumblr_mnix5oLl171qei7a7o1_500

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *