Υπερφαγία στους άντρες, πόσο κοινή είναι;

Οι διαταραχές τροφής γενικότερα, είναι πράγματι ένα χαρακτηριστικό που συναντάει ένας επαγγελματίας υγείας πιο συχνά στο γυναικείο πληθυσμό. Τι γίνεται όμως όσο αφορά τη διαταραχή της Υπερφαγίας;

Η Υπερφαγία δεν ξεχωρίζει φύλλα, και είναι κοινή τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η διαφορά είναι ότι στη περίπτωση των ανδρών συχνά δεν εντοπίζεται εύκολα αφού θεωρείται έκφραση «υγιούς, αυξημένης, ανδρικής όρεξης». Πάρτε για παράδειγμα μια φράση που σίγουρα έχετε ακούσει «… άσε τον να φάει, άντρας είναι».

Ένα υπερφαγικό επεισόδιο χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ή συνεχής κατανάλωση τροφής η οποία οδηγεί τον πάσχοντα πέρα από το σημείο της αίσθησης του κορεσμού.

Ωστόσο, στην περίπτωση των ανδρών -στο μεγαλύτερο ποσοστό τους- δεν υπάρχει έπειτα από ένα επεισόδιο η ακολουθία εμετών, λήψης καθαρτικών ή έντονης άσκησης που θα ενίσχυαν τη διαταραχή.

Συχνά βέβαια, συναντάω πάσχοντες που έστω και ασυνείδητα μπαίνουν στον περιορισμό της τροφής έπειτα από ένα επεισόδιο (για παράδειγμα αποφεύγοντας το πρωινό γεύμα, ή τρώγοντας κάτι εξαιρετικά ελαφρύ για μεσημεριανό) ενισχύοντας με αυτό το τρόπο το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός επόμενου επεισοδίου.

Ο λόγος που οι άνδρες δεν αντιδρούν τόσο αυτοτιμωρητικά όσο οι γυναίκες (όπως με νηστείες, εμετούς κ.ο.κ) φαίνεται πως έχει να κάνει με τους λόγους που τους οδηγούν στο επεισόδιο. Ο ρόλος του άντρα, ακόμα και στις μέρες μας εμπεριέχει βαριά φορτία, πολλά «πρέπει» και υποχρεώσεις, άσχετα από την ηλικιακή ομάδα που ανήκει. Πιθανόν λοιπόν, στην περίπτωση των ανδρών η υπερφαγία να εξυπηρετεί στο συναισθηματικό μαλάκωμα δύσκολων συναισθημάτων όπως η πίεση, ο θυμός, η ζήλια, η απογοήτευση, το άγχος, η ανία, ο φόβος και η αβεβαιότητα.

Στη χώρα μας, στους άνδρες άνω των 15 ετών, η παχυσαρκία φθάνει το 26% (ενώ στις γυναίκες το 18.2%). Στατιστικά στοιχεία της Eurostat κατά ηλικία δείχνουν:

Στους άντρες ηλικίας 15-24 ετών η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (30%) (ενώ στις γυναίκες το ποσοστό φτάνει το 13%)

Σε ηλικίες μεταξύ 35-44 ετών η Ελλάδα παρουσιάζει στους άνδρες το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (69.6%) (ενώ στις γυναίκες το τρίτο υψηλότερο ποσοστό 41.9%).

Στις ηλικίες 55-64 ετών το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 71.1% και είναι το τρίτο υψηλότερο (ενώ στις γυναίκες φτάνει το 68,9% και είναι το δεύτερο υψηλότερο).

Διατροφικές μπουκιές

·         Κάθε μέρα πρωινό!: αρχίστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό & βοηθάει στην αποφυγή υπερφαγικών. Όχι, το πρωινό δεν παχαίνει… Σύμφωνα με έρευνες άτομα που τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο βάρος από αυτά που δεν τρώνε. Καταναλώστε τοπρωινό γεύμα όταν πεινάσετε. Φροντίστε όμως να έχετε κάτι υγιεινό όταν πεινάσετε, πλούσιο σε μη επεξεργασμένα δημητριακά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

·         Πετάξτε από το σπίτι τους πειρασμούς! Είναι πιο πιθανό να φάει κανείς υπερβολικά αν έχει στο σπίτι του πρόχειρο φαγητό, γλυκά και ανθυγιεινά σνακ. Καθαρίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια από τρόφιμα πειρασμούς αφού τουλάχιστον στην αρχική περίοδο είναι πιθανό να ενδώσετε. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε κοινωνικά.

·         Αποφύγετε στερητικές δίαιτες για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης!

·         Αυξήστε την κίνησή σας έστω κι αν αυτό σημαίνει μία παραπάνω βόλτα για το σκύλο ή να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες στο κατέβασμα.

·         Αναζητήστε υγιείς μεθόδους για την καταπολέμηση άγχους… Μπάνιο στη θάλασσα, περίπατος, φωτογραφία, μουσική ή ότι άλλο σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει.

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *