Πρωινό γευμά, μια φυσική επιλογή

 Το πρωινό είναι όντως το γεύμα που βοηθάει ν’ αρχίσουμε την ημέρα με ενέργεια, κεφάτοι και διαυγής. Αλλά… τι είδους πρωινό;

 Στις μέρες μας, κατακλυζόμαστε από την πληροφορία ότι η πιο υγιεινή επιλογή πρωινού είναι τα συσκευασμένα δημητριακά. Άραγε αυτό είναι αλήθεια;

 Σταδιακά ανά τα χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες άρχισαν να καταναλώνουν συσκευασμένα δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών σαν πρώτη επιλογή και ως μία υγιεινή επιλογή που προωθεί το αδυνάτισμα. Παράλληλα όλο και περισσότερες έρευνες δημοσιεύοντε που στηρίζουν ακριβώς το πόσο υγιεινά είναι! Και φυσικά ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας ακολουθεί… Άραγε, ποιος χρηματοδοτεί τις έρευνες αυτές; Ποιος τα έχει άραγε προωθήσει και διαδώσει τόσο ευρέως στον ενήλικο και ανήλικο πληθυσμό; Και αν ήταν πράγματι τόσο βοηθητικά τότε γιατί δεν συμβαδίζουν με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας; Τότε πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ζητάει βοήθεια δηλώνει ότι έχει κάνει υπερφαγικό επεισόδιο με αυτά τα τρόφιμα;

 

Γεγονός 1. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επεξεργασμένα.

Γεγονός 2. Σκοπός είναι το κέρδος της επιχείρησης και άρα περιέχουν αυτό το ”κάτι” που σκοπό έχει να το θες να το καταναλώσεις (πολύ) για να τα αγοράσεις (συχνά) και ιδανικά -για την επιχείρηση- μόνο το συγκεκριμένο προϊόν .

Γεγονός 3. Άρα οι εταιρείες επενδύουν στους τρόπους διάδοσης του προϊόντος (διαφήμιση/ προώθηση) αλλά και στο πως θα ”δέσουν” ή αλλιώς θα ”εξαρτηθούν” γευστικά κάποιοι πελάτες-καταναλωτές μέσω της ενίσχυσης της γεύσης -φυσικά, όχι και με τόσο φυσικούς τρόπους-.

 Γεγονός 4. Οι φυσικές γεύσεις τείνουν να είναι σχετικά ήπιες άρα η τεχνολογία τροφίμων έχει αναπτύξει άλλους τρόπους για να προσελκύσει το κοινό με ενισχυτικά γεύσης, αρωματικές ύλες, αυξημένη ζάχαρη, αλάτι και άλλα, παράλληλα με όσο γίνεται μικρότερο κόστος για την εταιρία. Η ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού είναι οι πιο σημαντικοί και συχνοί γευστικοί ενισχυτές στη συντριπτική πλειοψηφία των επεξεργασμένων προϊόντων.

 Γεγονός 5. Μαγικό! Με την κατάλληλη προώθηση (ίσως κάποιες υποστηρικτικές έρευνες) και μια πετυχημένη συνταγή γεύσης… υπάρχει στην αγορά ένα πετυχημένο σε πωλήσεις προϊόν!

 Τι προτείνεται

 Βέβαια και μπορεί κάποιος σταδιακά να βγει από τη συνήθεια και την ευκολία των επεξεργασμένων τροφίμων, με οφέλη τόσο για την υγεία του, για την τσέπη του και τον πλανήτη.

Διαλέξτε φυσικά τρόφιμα όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και πραγματικά ακατέργαστα δημητριακά όπως αναποφλοίωτο ρύζι/ κινόα/ αμάρανθο/ βρόμη/σίκαλη/ πλιγούρι κτλ.

Ξεκινήστε για παράδειγμα με 1 φρούτο ή ένα χυμό φυσικό, νιώστε το σώμα σας να ρουφάει τις βιταμίνες του.

Έπειτα, ετοιμάστε κάτι για να τραφείτε, φυσικά.

 Αν επιθυμείτε μια γλυκιά εκδοχή προσθέστε στα βρασμένα δημητριακά αγάβη/μελάσσα/χαρουπόμελο/αποξ.φρούτα, κανέλα και φυσική σκόνη από ωμό κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

 Αν προτιμάτε κάτι αλμυρό θα μπορούσατε να καταναλώσετε παξιμάδι σικάλης με σπιτικό χούμους ή αβοκάντο, λίγες ελιές και ίσως κάποιες φέτες λαχανικών όπως αγγούρι ή ντομάτα.

 Θυμηθείτε, εσείς ξέρετε καλύτερα πότε πεινάτε πραγματικά και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να καταναλώσετε το πρωινό σας γεύμα, τι σας αρέσει και τι ζητάει το σώμα σας.

Ακούστε το! Εμπιστευθείτε το!

 

 

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *