Η παγίδα της ζυγαριάς

ζυγαριά, ζύγισμα αδυνάτισμα image

artwork by Zdzislaw Beksinski

Συναντώ συχνά ανθρώπους που έχουν πολύ στενή σχέση με τη ζυγαριά. Κάποιοι ζυγίζονται καθημερινά, άλλοι ακόμα και πολλές φορές μέσα στη μέρα! Αυτή η διαδικασία φαίνεται να δίνει την αίσθηση ενός είδους ελέγχου.

Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο σαν αντίληψη, αλλά χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τη ζυγαριά από την υγιεινή διατροφή.

Ένα διατροφικό πλάνο δεν είναι ΜΟΝΟ ένα μέσο για να δείξει μικρότερα ψηφία η ζυγαριά. Ένα πλάνο διατροφής έχει σκοπό να οργανώσει τα γεύματα, να εκπαιδεύσει κάποιον ώστε να τρώει υγιεινά και να ρυθμίσει παράλληλα τη σωστή λειτουργία του εντέρου, την καλή ενυδάτωση του οργανισμού κ.α. Παράλληλα, όταν προσλαμβάνεται φυσιολογική ποσότητα φαγητού και ενέργειας τότε και το βάρος πάει από μόνο του σε φυσιολογικά πλαίσια…

Συγκεκριμένα ο στόχος είναι να χαθεί ο πλεονάζον λιπώδης ιστός, κάτι το οποίο ελέγχεται κάθε φορά που γίνεται λιπομέτρηση όχι όταν απλά κάποιος ζυγίζεται.

Η ζυγαριά από τη άλλη, μας παρουσιάζει το συνολικό βάρος το οποίο έχει εναλλαγές μέσα στη μέρα. Ένα σωστό ζύγισμα προϋποθέτει ότι χρησιμοποιούμε την ίδια ζυγαριά, γίνεται περίπου την ίδια ώρα κάθε φορά -ο καλύτερος χρόνος είναι όταν ξυπνάμε που είμαστε με άδειο στομάχι, φοράμε περίπου τα ίδια ρούχα, δεν έχουμε καταναλώσει προηγουμένως τρόφιμα και υγρά.

Το συχνό ζύγισμα δεν έχει κανένα νόημα και μάλιστα αποτελεί πρόβλημα στην προσπάθεια να αδυνατίσετε. Η ζυγαριά πολλές φορές παρουσιάζει διακυμάνσεις οι οποίες δεν είναι ενδεικτικές της ενέργειας του πλάνου διατροφής, ή της διαδικασίας καύσης του σωματικού λίπους. Για να υπάρξει απώλεια ενός κιλού λίπους χρειάζεται να καταναλωθούν περίπου 7,500 λιγότερες θερμίδες (kcal), το αντίστοιχο ισχύει και για να αυξηθεί ένα κιλό λίπους, συνεπώς το εβδομαδιαίο (ή και ακόμα πιο αραιό) ζύγισμα είναι προτιμότερο στον έλεγχο του βάρους από το καθημερινό.

 

Το συχνό ζύγισμα μπορεί να γίνει εμμονή και συχνά λειτουργεί σαν σαμποτάζ στην προσπάθεια κάποιος να μειώσει το βάρος του και να φτιάξει τη διατροφή του… Για παράδειγμα, σκεφτείτε μια μέρα που αν και τα έχετε πάει θαυμάσια διατροφικά, το αποτέλεσμα στη ζυγαριά σας απογοητεύει. Πόσο πιθανόν είναι να ξεσπάσετε στο φαγητό με τη σκέψη «είμαι μια σκέτη αποτυχία… δεν γίνεται τίποτα στην περίπτωσή μου»;

Όπως και να’ χει, η ζυγαριά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο της προσπάθειας σας να αδυνατίσετε ή ακόμα και της αξίας σας!

Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι το διατροφικό πλάνο μπορεί να ακολουθείται πιστά και η ζυγαριά να μην «κατεβαίνει» για ένα διάστημα. Μην απογοητεύεστε! Αργά ή γρήγορα τα κιλά θα χαθούν, συνεχίστε την προσπάθειά σας.

 

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *