Αδυνάτισμα με το πάτημα ενός Κουμπιού;

mzl.rqlfwleaΣτην εποχή που ζούμε καθημερινά πατάμε χιλιάδες κουμπιά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Πατάμε κουμπιά προκειμένου να επικοινωνήσουμε, να εκφραστούμε, να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού, να διεκπεραιώσουμε επαγγελματικά project, να διασκεδάσουμε, να δροσιστούμε ή να ζεσταθούμε.

 

Έχουμε λοιπόν, μια καθημερινή τριβή με ένα εργαλείο -το κουμπί- που με ιλιγγιώδη ταχύτητα ικανοποιεί κατά κάποιο τρόπο τις επιθυμίες μας. Μαθαίνουμε έτσι-μικροί και μεγάλοι- να μην χρησιμοποιούμε την υπομονή μας, τη φαντασία μας και παράλληλα να μην εκτιμούμε σωστά το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να πετύχουμε ορισμένα πράγματα.

Οι Δίαιτες Expressεμφανίστηκαν ως σημεία των καιρών για να εκφράσουν ακριβώς αυτή την ανάγκη για ένα γρήγορο και άμεσο αποτέλεσμα εάν είναι δυνατόν… με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η ανυπομονησία του ατόμου που εκφράζεται μέσα από την επιλογή μιας Δίαιτας Expressείναι απόλυτα φυσιολογική και εκφράζει κατά μία έννοια την έντονη επιθυμία του να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο του:

Να χάσει τα περιττά κιλά!

Η παγίδα βέβαια είναι ότι το άτομο συχνά βυθίζεται στο συναίσθημα της ανυπομονησίας και καταλήγει να κάνει ακρότητες, επιβαρύνοντας τον εαυτό του -όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο- προκειμένου να χάσει το βάρος άμεσα και γρήγορα.

Εμπορικά αυτή η άκρως ανθρώπινη συμπεριφορά είναι εκμεταλλεύσιμη και εξαιρετικά κερδοφόρα. Για του λόγου το αληθές ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

~ χιλιάδες βιβλία ανά τον κόσμο κυκλοφορούν με τίτλους όπως «χάσετε γρήγορα και άμεσα κιλά για πάντα» ή«δίαιτες για εύκολο αδυνάτισμα σε χρόνο αστραπή».

~ μια ολόκληρη βιομηχανία προϊόντων και ”ειδικών” έχει στηθεί γύρω από το αδυνάτισμα με την υπόσχεση ότι θα βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο στην προσπάθειά του και θα μειώσουν τον κόπο που χρειάζεται να καταβάλει. Κρέμες, συμπληρώματα, ροφήματα, υποκατάστατα γεύματος, όργανα παθητικής γυμναστικής, ειδικά πανάκριβα τεστ μεταβολισμού/ δυσανεξιών κ.ο.κ.

Είναι σημαντικό να κατανοήσει το άτομο που επιθυμεί να χάσει βάρος ότι η σχέση του ανθρώπου με την τροφή δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Η τροφή είναι το πρώτο μέσο επικοινωνίας με τη μητέρα μας. Και μέσο του θηλασμού (δηλαδή μέσο της τροφής) το μωρό νιώθει τη φροντίδα και την αγάπη. Κατά το θηλασμό το μωρό λαμβάνει ψυχική τροφή, ενώ παράλληλα το σώμα του απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την σωματική ανάπτυξη. Συνεπώς, η τροφή είναι βαθιά συνδεδεμένη με την ύπαρξή μας -τόσο σωματικά όσο και ψυχικά- και όταν η σχέση μας με αυτή διαταράσσεται (τρώγοντας υπερβολικά) η θεραπεία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε ένα αυστηρό και στερητικό πρόγραμμα διατροφής.

Θα μπορούσαμε άραγε να έχουμε το συναίσθημα της επιθυμίας, με συνοδεία την ανυπομονησία να αδυνατίσουμε γρήγορα,  χωρίς να βυθιζόμαστε σε αυτό κάνοντας παράλογα πράγματα;
Φυσικά και μπορούμε… Απλά ζητήστε την κατάλληλη βοήθεια!

 

 

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *