Το έκζεμα είναι ένα σινιάλο του σώματός σας, προσέξτε το!

Ο όρος έκζεμα συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο δερματοπαθειών που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή και συνοδεύονται από κνησμό και ερυθρότητα του δέρματος.

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και αποτελεί μια χρόνια κατάσταση η οποία αφορά ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού της τάξεως του 10-20%. Αν και η αιτιολογία του τυπικά παραμένει ακόμα άγνωστη, φαίνεται να συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις και μια μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού. Άτυπα, το έκζεμα φαίνεται πως μπορεί να παρουσιαστεί ή να υποτροπιάσει σε περιόδους που το άτομο είναι ιδιαίτερα στρεσαρισμένο. Αυτό εξηγείται εύκολα από τις επιπτώσεις του στρες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι δερματοπάθειες λοιπόν, όπως το έκζεμα, αποτελούν ένα καμπανάκι του οργανισμού για να εκφράσει τη «δυσκολία» του απέναντι σε κάποιον παράγοντα που εμποδίζει.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ατοπικό έκζεμα το οποίο είναι συνδεδεμένο με αλλεργίες και είναι συχνό στα παιδιά και το έκζεμα εξ’ επαφής το οποίο οφείλεται σε αντίδραση του δέρματος σε κάποια ουσία. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα είδη όπως το σμηγματορροικό και το γενικευμένο έκζεμα.

 

Η έκθεση σε παράγοντες όπως το στρες που προαναφέρθηκε, αλλεργιογόνα και ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα, πυροδοτούν την υποτροπή του εκζέματος. Η εμφάνιση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και το είδος των παραγόντων που το προκαλούν διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Στατιστικά, φαίνεται πως τα άτομα τα οποία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν είναι εκείνα με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος.

 

Δώστε μια ολική λύση στο πρόβλημα

Στην εποχή μας, αν και έχει υπάρξει μια φοβερή εξέλιξη στον τομέα των επιστημών, συχνά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με βάση την συμπτωματολογία και όχι με βάση την αιτία που δημιουργούνται.

Αν για παράδειγμα, η δερματοπάθεια που σας ταλαιπωρεί οφείλεται στην βεβαρημένη ψυχολογική σας κατάσταση και ενισχύεται από την φτωχή σε βιταμίνες διατροφή σας, πολύ πιθανόν όσα ειδικά προϊόντα και αν χρησιμοποιήσετε το πρόβλημα να παραμείνει εκεί.

Στην πραγματικότητα ο οργανισμός σωματοποιεί ότι δυσκολία αντιμετωπίζει και συχνά με αυτόν το τρόπο προειδοποιεί. Η σωματοποίηση είναι το μόνο μέσο που διαθέτει για να εκφράσει ότι κάτι δεν πάει καλά… Το ερώτημα είναι εμείς το ακούμε ή βιαζόμαστε να «σβήσουμε» τα συμπτώματα;

 

Διατροφή & Δερματική Υγεία

Η εμφάνιση του εκζέματος συνδέεται με τη διατροφή, ιδιαίτερα στις φάσεις έξαψης. Μια βασική γραμμή αντιμετώπισης είναι να εντοπίσει το άτομο τα φαγητά εκείνα που πυροδοτούν τις δικές του δερματικές αντιδράσεις (όπως έξαρση του κνησμού ή της ερυθρότητας).

Το ημερολόγιο διατροφής βοηθάει πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα ερεθιστικά τρόφιμα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Θυμηθείτε: Συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να ευθύνονται για το έκζεμα σας! Έτσι, σκοπός είναι να γίνετε εσείς προσεκτικοί παρατηρητές του δέρματος σας έπειτα από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου. Όταν εντοπίζετε πιθανά «υπεύθυνες» τροφές τότε τις αποφεύγετε αφού πρώτα συζητάτε τις παρατηρήσεις σας με το θεραπευτή σας.

Τα πιο συχνά τρόφιμα που δημιουργούν δερματική αλλεργική αντίδραση είναι τα αγελαδινά γαλακτοκομικά, το σιτάρι, τα οστρακοειδή, τα φιστίκια, τα αυγά, η σόγια, το καλαμπόκι, τα πορτοκάλια και κάποια συντηρητικά τροφίμων που συναντάμε σε επεξεργασμένα προϊόντα.

 

Σε περίπτωση που επιθυμείτε πράγματι να ανακαλύψετε ποιό τρόφιμο σας πειράζει, ο πιο εύκολος, οικονομικός και έγκυρος τρόπος που ακολουθείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά νοσοκομεία είναι το άτομο να ακολουθήσει την «Διαδικασία του Αποκλεισμού» (Process of Elimination). Κατά τη διαδικασία αυτή προτείνεται ένα διάστημα μιας διατροφής που δεν περιέχει κανένα από τα παραπάνω τρόφιμα που συχνά ευθύνονται για έξαρση αλλεργικών αντιδράσεων. Έπειτα εισαγάγεται στη διατροφή σταδιακά κάθε ένα τρόφιμο από αυτά και παρατηρείται η αντίδραση του σώματός. Τότε μόνο μπορείτε να ανακαλύψετε τι σας επιβαρύνει και τι όχι και κατά πόσο.

Έχετε υπόψιν ότι η δερματική αντίδραση που θα υπάρξει έπειτα από την κατανάλωση μπορεί να εκδηλωθεί άμεσα (μέσα σε περίοδο δύο ωρών μετά την κατανάλωση “υπεύθυνου” τροφίμου), ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να καθυστερήσει και να εμφανιστεί μέσα στις επόμενες έξι με δώδεκα ώρες.

 

*Το σύμπτωμα της κατανάλωσης κάποιου αλλεργιογόνου τροφίμου εμφανίζεται με εξάνθημα και σταδιακή επιδείνωση φαγούρας.

 

Μία ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος μας. Πολλοί ασθενείς φαίνεται να έχουν έλλειψη συγκεκριμένων απαραίτητων βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων. Η επαρκής πρόσληψη αυτών, μας εξασφαλίζει μείωση της πιθανότητας φλεγμονής και εμφάνισης ξηροδερμίας.

Γενικές διατροφικές οδηγίες:

Καταναλώστε τουλάχιστον 1 ½ λίτρο νερού καθημερινά για επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και του δέρματος

 

Μειώστε στο ελάχιστο τη λήψη αλκοόλ (οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επιβαρύνουν το συκώτι και δημιουργούν ξηρότητα στο δέρμα)

 

Αυξήστε την κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές όπως σπόρους chia, τριμμένο λιναρόσπορο, hemp και καρύδια. Τα Ω3 βοηθούν λόγω της δράσης τους κατά των φλεγμονών

 

Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας μέσω των φρούτων και των λαχανικών όπως τα καρότα, το μπρόκολο, τα δαμάσκηνα και οι τομάτες. Πλούσια σε βιταμίνες ενώ είναι καλή πηγή καροτινοειδών που μετατρέπονται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος μας.

 

Επιπλέον βοήθεια

Διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν την εμφάνιση ή την μείωση της εκδήλωσης του εκζέματος όπως ο ψευδάργυρος και το έλαιο λιναρόσπορου (flaxseed oil) που μπορούν να αποδειχτούν ευεργετικά!

Τα διατροφικά συμπληρώματα χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Έτσι, ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να δράσουν τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

*Καλό είναι για τη χρήση συμπληρωμάτων να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία όπως ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος.

Η κατανάλωση μίας κουταλιάς του γλυκού από έλαιο λιναρόσπορου την μέρα μας παρέχει πληθώρα απαραίτητων λιπαρών οξέων και βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής του εκζέματος και τη γενικότερη υγεία του δέρματος.

Οικονομική λύση Βάλτε μια κουταλιά του γλυκού λιναρόσπορους σε ένα μικρό ποτήρι χλιαρό νερό από βραδύς. Το επόμενο πρωί πιείτε το νερό μαζί με τα ευεργετικά έλαια των σπόρων. Είναι μια οικονομική και φυσική λύση για να πάρετε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την υγεία της επιδερμίδας. Πλούσιες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν οι ξηροί καρποί και σπόροι. Ιδανικοί σε σαλάτες, σε σπιτικά κέικ ή σκέτοι σαν σνακ.

 Το χαμομήλι επίσης περιέχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Το αζουλένιο που περιέχει διαθέτει ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη ιδιότητες. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και εξωτερικά ως δροσιστική και καταπραϋντική λοσιόν.

 

 

 

5
1 Comment
  • Αθηνα
    December 30, 2015

    Το εκζεμα εμφανιζετε οταν υπαρχει προβλημα στο εσωτερικο του οργανισμου (αν δεν ειναι κληρονομικο) . Εαν καταφερεις να λυσεις το εσωτερικο προβλημα θα λυθει και το εκζεμα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *