Επιπλέον βάρος & Αδυνάτισμα: “Ιθάκη ή Διαδρομή;”

Friday, February 12, 2016 Permalink 28

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας, επιθυμούν να θεραπευτούν από το υπερβολικό φαγητό και το επιπλέον βάρος σώματος. Οι διάφορες προσεγγίσεις απώλειας βάρους διεγείρουν στο άτομο το ερώτημα “Ιθάκη ή Διαδρομή;”

Ξεκινώντας το Ταξίδι αντιμετώπισης του προβλήματος συχνά υπάρχει η ανάγκη να φύγουν τα κιλά γρήγορα και να αποκτηθεί εγκράτεια στο φαγητό.
Πόσα κιλά πρέπει να χάσει κάποιος και σε πόσο διάστημα για να θεωρηθεί επιτυχία;
Τι είναι άραγε αποτυχία στη θεραπεία της παχυσαρκίας/υπέρβαρου;
Να μην καταφέρω να φτάσω στον προκαθορισμένο στόχο “Ιθάκη” σύντομα; Να φτάσω στο στόχο (απώλεια βάρους) και μετά από κάποιο διάστημα να χαθεί η «Ιθάκη» ξανά μπρος από τα μάτια μου;

Επιστημονικά ένας αποδεκτός ρυθμός απώλειας βάρους είναι μέχρι ένα κιλό την εβδομάδα. Στην θεραπεία της παχυσαρκίας/υπέρβαρου βέβαια, επιτυχία θεωρείτε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να μην πάρει κιλά καθώς «δουλεύει» κάποια σημαντικά ζητήματα, δυσκολίες και εμπόδια σχετικά με την αύξηση βάρους που έχει ήδη υπάρξει.
Η μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους -συνέπεια ακραίας διατροφικής αλλαγής- δυστυχώς δεν συνεπάγεται και απώλεια λίπους. Ούτε ότι η απώλεια αυτή θα γίνει «κτήμα» του ατόμου και θα παραμείνει για πολύ.

Η πολυπόθητη «Ιθάκη», θα μπορούσε να είναι ένα –Έργο- δομημένο μέσα από ένα ταξίδι Σχέσης με τον Εαυτό. Αποτέλεσμα από τις εσωτερικές μετακινήσεις που θα υπάρξουν.
Ένα ταξίδι επίγνωσης. Επίγνωση των καταστάσεων εκείνων που οφείλεται η αύξηση του βάρους. Επίγνωσης της χρησιμότητας του φαγητού έως τώρα και που δεν χρησιμεύει πια. Επίγνωση της επιλογής τροφής για την φροντίδα του Εαυτού. Επίγνωση των ορίων. Αγάπης και Φροντίδας του Σώματος. Θέτοντας ένα στόχο, μέσα από το εσωτερικό ταξίδι, βρίσκοντας ένα νέο Σκοπό, ένα εσωτερικό Νόημα.

28

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *