Τρώμε φαγητό ή προϊόντα που «μιμούνται» το φαγητό;

1173617_10151837888927184_781407241_nΣίγουρα η γρήγορη εποχή που ζούμε, έχει αδιαμφισβήτητα επηρεάσει τις συνήθειες μας στον τρόπο που ζούμε και που τρεφόμαστε, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Κατά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες δεν ασχολούνται πλέον με την εξασφάλιση, την παραγωγή και την προετοιμασία της τροφής αλλά με την εύρεση των χρημάτων (μέσω των επαγγελμάτων τους) ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αγοράσουν έτοιμο φαγητό για το σπίτι. Πόσοι άραγε από τους Έλληνες διατηρούν ακόμα ένα δικό τους περιβόλλι, ένα κοτέτσι, παράγουν το δικό τους λάδι, τα δικά τους γαλακτοκομικά, το δικό τους κρέας κτλ;

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες προϊόντων αύξησαν όλο και περισσότερο την παραγωγή και την διαθεσιμότητα, ενώ βελτίωσαν τη γεύση χιλιάδων προϊόντων. Ακόμα και σε μη αστικές περιοχές, σπάνια πλέον οι νοικοκυρές –ειδικά στις νεότερες ηλικίες- θα παράξουν τη σπιτική μαρμελάδα, τον πελτέ, το λουκάνικο, το τυρί… απλά διότι με μεγάλη ευκολία και σε σχετικά φτηνή τιμή μπορεί ο καθένας μας να το αγοράσει και να το καταναλώσει μέσα σε λιγότερο από μερικά λεπτά!

Ποια η διαφορά…

Αν θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια, η μητέρα μου έφτιαχνε κάθε Κυριακή το παραδοσιακό παστίτσιο με την γνωστή λευκή παχύρρευστη σάλτσα μπεσαμέλ. Μία φορά όμως, έτυχε να δοκιμάσω μια μερίδα που η γεύση της φάνηκε περίεργη στους γευστικούς μου κάλυκες… η σάλτσα έμαθα έπειτα, ήταν από έτοιμη σκόνη σε φακελάκι που προετοιμαζόταν σε λίγα λεπτά ανακατεύοντας απλά τη σκόνη με γάλα. Σαν παιδί, μου ήταν αδύνατον να δεχτώ αυτή τη νέα γεύση. Τι γίνετε όμως με τα νέα παιδιά που μαθαίνουν και συνηθίζουν μόνο σε τυποποιημένες γεύσεις και τροφές; Πόσο εύκολο είναι για τα σημερινά παιδιά ή ακόμα και για τους ενήλικες να καταναλώσουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, απλά τρόφιμα χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης ή κάποιο ενισχυτικό γεύσης;

Αξίζει να αναρωτηθούμε, πόσο αγνή και ωφέλιμη μπορεί να είναι μια διατροφή που εμπεριέχει αποκλειστικά ή κυρίως επεξεργασμένα προϊόντα; Σκεφτείτε πως οι εταιρείες σκοπό έχουν το κέρδος και άρα δεν θα πουλούσαν ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ελκυστικό στη γεύση και στην όψη, αφού θα θεωρούνταν ακατάλληλο λόγω της χαμηλής αγοραστικής του αξίας. Συχνά βέβαια, ιδιαίτερα υγιεινά τρόφιμα δεν είναι εξαιρετικά γευστικά ή απλά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη γεύση ή ελκυστική εμφάνιση. Έτσι, προκειμένου να μας προσελκύσουν, οι εταιρείες χρησιμοποιούν, μηχανήματα και ουσίες που προσφέρουν μοναδική υφή και εμφάνιση στα τρόφιμα, όπως και πρόσθετα με περίεργες ονομασίες (αρκεί να δείτε τη συσκευασία κάποιου προιόντος), ενισχυτικά γεύσης, ζάχαρη, λιπαρές ουσίες – που κανείς μας δεν χρησιμοποιεί στο σπίτι του-, αυξημένο αλάτι και απαραίτητα συντηρητικά προκειμένου να επιζήσουν τα προιόντα αυτά μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας…

Ανάμεσα στα ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής:

→  Ποιος μας βεβαιώνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος να μεταβολίζει τις συγκεκριμένες ουσίες και σε ποιες ποσότητες είναι ακίνδυνες όταν καταναλώνονται από τον πληθυσμό κατά κόρων;

→  Κατά πόσο άραγε η αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων προϊόντων έχει συνεισφέρει στην αύξηση της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό όσο και στην αύξηση των χρόνιων νοσημάτων;

Ποια είναι η πραγματικότητα

Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος κι εμείς τυχεροί που γεννηθήκαμε σε μια χώρα με τόσο πλούσια φύση. Η Μεσογειακή διατροφή –παγκοσμίως γνωστή- ανήκει πράγματι στο παρελθόν. Τόσο οι Έλληνες του σήμερα όσο οι νέες και οι αυριανές γενιές, έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν τη Μεσογειακή Διατροφή ακόμα περισσότερο, επωφελούμενοι καταρχήν οι ίδιοι αλλά και το κράτος σε οικονομικό επίπεδο.

O παραλογισμός της χώρας μας είναι ότι οι πολίτες έχουν στην πλειονότητα μαζευτεί στις αστικές περιοχές, η γη που είναι ο πλούτος μας μένει ανεκμετάλλευτη, η τροφή εισάγεται και η διατροφή μας ως λαός έχει καταλήξει να υστερεί σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, βότανα, ελιές, μη επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια και παραδοσιακά τρόφιμα όπως γλυκά του κουταλιού, χορτόπιτες και άλλα ωφέλιμα τρόφιμα με ότι συνέπειες έχει αυτό στην υγεία και την τσέπη μας.

Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βασίζει την καθημερινή διατροφή σε προϊόντα πολυεθνικών εταιριών που «μιμούνται» φυσικά τρόφιμα που παράγει σε αφθονία το ελληνικό έδαφος, όπως: «μη επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού», συσκευασμένους χυμούς φρούτων, συσκευασμένα γλυκά μα βάση τη σοκολάτα, σφολιάτες με λιπαρή βάση τη μαργαρίνη και προ κατεψυγμένα γεύματα. Οι παράγοντες που έχουν συμβάλει σε αυτή την εξέλιξη είναι πολλοί και για να βρεθούν οι ευθύνοντες δεν είναι εύκολο…

Η διατροφική αλλαγή είναι στο χέρι μας…

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια τέλεια μηχανή η οποία είναι φτιαγμένη να αυτοθεραπεύεται μέσω της διατροφής. Από την αρχαιότητα, η τροφές, τα βότανα και τα αφεψήματα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακα. Μια φυσική διατροφή είναι απόλυτα συμβατή με το σώμα μας. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που λαμβάνουμε από τις τροφές μεταβολίζονται και απορροφούνται εύκολα, ενώ οι ουσίες του φαγητού βοηθούν το σώμα και τους ιστούς να αναπλάθονται, να ανακάμπτουν και να αυτοθεραπεύονται.

Μια φυσική διατροφή δεν είναι απαραίτητα δύσκολη ή χρονοβόρα. Χρειάζεται ίσως μια μικρή εκπαίδευση, αλλαγή συνηθειών και περισσότερη συνειδητοποίηση του ρόλου που έχει η κατανάλωση τροφής για το σώμα μας.

Οι διατροφικές προτάσεις που ακολουθούν περιλαμβάνουν απλά, μερικές ιδέες εύκολων και γρήγορων γευμάτων με μη επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα.

Πρωινά γεύματα

1 παξιμάδι με φυτικό σπιτικό τυρί αμυγδάλου, ελιές και ντομάτα

1 ρυζόγαλο με φυτικό γάλα, μελάσα και κανέλα ή κρόκο κοζάνης

1 φέτα ψωμί με πάστα ελιάς, χούμους και αγγούρι

φρούτα με ξηρούς καρπούς

Κυρίως γεύματα

Σπανακόρυζο/ λαχανόρυζο

Φακές σούπα

Φασολάδα

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη

Μπριάμ

Γεμιστά με ρύζι και κόκκινες φακές

Μπιφτέκια οσπρίων με χόρτα και ταμπουλέ

Μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών και φυτικά λουκάνικα από μανιτάρια

Σούπες

Σαλάτες! φρέκιες, πλούσιες και θρεπτικές

Ριζότο

Φυτοφαγικά γιουβαρλάκια

Ενδιάμεσα μικρο γεύματα

1 μικρό μπολ φρουτοσαλάτα

1 χούφτα ξηρούς καρπούς

Αποξηραμένα φρούτα

Σπιτικό κέικ με ταχίνι και σύκα

1 ποτήρι ανάμεικτο χυμό φρέσκο

Θυμηθείτε πως η προετοιμασία βοηθάει ώστε να αποφύγετε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού όταν πλέον θα πεινάτε. Αφιερώστε μία-δύο ώρες την εβδομάδα για να προετοιμάσετε τα γεύματα που θα καταναλωθούν. Οι συμβουλές που ακολουθούν ίσως φανούν χρήσιμες.

  • Φτιάξτε μια λίστα με το μενού της εβδομάδας.
  • Μαγειρέψτε μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων και χρησιμοποιήστε τα συστατικά στα επόμενα γεύμα με οδηγό τη φαντασία σας!
  • Αγοράστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και φυτικά γαλακτοκομικά (αποτελούν ένα εύκολο και υγιεινό σνακ).
  • Ανακαλύψτε  τους μικροκαλλιεργητές που μπορούν να σας τροφοδοτήσουν με φρέσκα και φτηνά τρόφιμα. Θα εκπλαγείτε με την οικονομία που μπορείτε να κάνετε!
  • Καταψύξτε έτοιμες μερίδες μαγειρεμένου φαγητού για το τραπέζι της επόμενης εβδομάδας.
0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *