Ύπνος & Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια, οι διάφορες κοινωνικές αλλαγές, έχουν ως επίπτωση την αύξηση των επιπέδων του άγχους στον πληθυσμό.

Το γεγονός αυτό, έχει φυσικά ως συνέπεια διαταραχές στον ύπνο των ανθρώπων.

Στην διαιτολογική θεραπεία αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα ατόμων, που χρησιμοποιούν την τροφή ως «ηρεμιστικό» ή ακόμα και «υπναγωγό» με ότι συνέπειες έχει αυτό σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Υπάρχουν άνθρωποι δηλαδή, που έπειτα από μία μέρα γεμάτη πιέσεις, επιστρέφουν στο σπίτι το βράδυ και “μαλακώνουν” την ένταση, το άγχος ή άλλα δύσκολα συναισθήματα που νιώθουν, καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες φαγητού.

 

Η υπερβολή στο φαγητό δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας και μία «οπιούχα ηρεμία» και μοιάζει σαν να εξαφανίζονται μονομιάς όλες οι δυσκολίες της ημέρας που πέρασε. Έπειτα ακολουθεί μια αίσθηση υπνηλίας και συνήθως το άτομο αποκοιμιέται με το στομάχι γεμάτο.

Ο ύπνος αποτελεί για όλους μας μία πολύ σημαντική λειτουργία του οργανισμού, κατά την διάρκεια του οποίου ανασυγκροτούνται τα κύτταρα μας. Όπως έχουμε εμείς την ανάγκη να ξεκουραστούμε, να κλείσουμε τα μάτια μας, να σταματήσουμε τις σκέψεις, την ίδια ανάγκη για ξεκούραση έχουν και όλα τα όργανά μας –το σώμα μας-. Έρευνες δείχνουν πως κατά την διάρκεια των αρχικών σταδίων του ύπνου, ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια ιδιαίτερα στα τμήματα του εγκεφάλου που «υπερλειτούργησαν» κατά τη διάρκεια της ημέρας που πέρασε. Ο εγκέφαλος στοχεύει τα σημεία αυτά, τα τροφοδοτεί με αίμα έτσι ώστε να είναι και την επόμενη μέρα διαθέσιμα να επαναλειτουργήσουν αποδοτικά. Σκεφτείτε τη δυσκολία του εγκεφάλου να πράξει το παραπάνω, όταν το σώμα του ατόμου έχει συσσωρεύσει το περισσότερο αίμα στο στομάχι προκειμένου να χωνέψει ένα υπερβολικό γεύμα…

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε υπερβολικά πριν κοιμηθούν, την επόμενη μέρα δηλώνουν κουρασμένοι άσχετα με το πόσες ώρες έμειναν στο κρεβάτι, πρησμένοι τόσο στο στομάχι όσο και σε άλλα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο ή τα μάτια, έχουν μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα και συχνά έχουν καούρα ή ρέψιμο.

Η διαδικασία της χώνεψης κατά τον ύπνο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τις ώρες που το σώμα είναι σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού πριν τον ύπνο είναι μια ένδειξη ελλιπής φροντίδας και συναίσθησης του σώματός μας. Είναι σαν να μας στέλνει μηνύματα το σώμα μας ότι έχει ανάγκη για ξεκούραση και εμείς να το φορτώνουμε με ολονύκτια εργασία…

 

Απόψε το βράδυ πριν φάτε βαριά ξανασκεφτείτε το.

 

Γιατί χρειαζόμαστε τον ύπνο;

Οι λειτουργίες του εγκεφάλου είναιsleep ένας από τους σημαντικότερους λόγους που χρειαζόμαστε τον ύπνο. Σκεφτείτε τον εγκέφαλο σαν ένα νυχτοφύλακα με πολλές αρμοδιότητες. Κατά τον ύπνο λοιπόν, ελέγχει ολόκληρο το σώμα μας και κάνει τις απαραίτητες επιδιορθώσεις ενώ φροντίζει να κρατάει το κτίριο ασφαλή και λειτουργικό.


Το βάρος και η διατροφή μας συνδέονται άμεσα με τον ύπνο. Επαρκής ύπνος σημαίνει περίπου 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
Αποκτώντας ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου αναπόφευκτα το σώμα αποκτά έναν γενικότερο σταθερό βιορυθμό, είτε αυτό αφορά την πείνα και τις ώρες γευμάτων ή την λειτουργία του εντέρου και τις ώρες εκκένωσης. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι ένα σταθερό σχετικά και πλήρες ωράριο ύπνου έχει αναρίθμητα οφέλη στην υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

 

Έρευνες που εξέτασαν τις επιδράσεις της στέρησης ύπνου στον έλεγχο του βάρους παρατήρησαν ότι ακόμη και ήπια ή μικρής διάρκειας στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες στις ορμόνες γκρελίνης και λεπτίνη που ρυθμίζουν την όρεξη. Απλά σκεφτείτε τις φορές που έτυχε να ξενυχτήσετε… το πιο πιθανό είναι ότι κάτι επιπλέον θα αναζητήσατε διατροφικά είτε πεινούσατε είτε όχι.

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *