Αυτισμός: Υποστήριξη με διατροφή & βιταμίνες.

Tuesday, February 3, 2015 Permalink 4

Ο αυτισμός είναι μία νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά δεν θεραπεύεται οριστικά. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Σήμερα, διαγιγνώσκονται 1 στα 150 παιδιά, αφορά όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι πιθανότερο να εμφανιστεί στα αγόρια. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά όπως η δυσκολία του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται, δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Η διαταραχή προσδιορίστηκε το 1943, ενώ, μια ηπιότερη μορφή της έγινε γνωστή ως το Σύνδρομο Asperger. Αυτές είναι δύο από τις πέντε αναπτυξιακές διαταραχές που συμπεριλαμβάνονται στις ΔΑΦ. Η διάγνωση μπορεί να γίνει από την ηλικία των 6μηνών. Συνήθως, πρώτοι οι γονείς είναι αυτοί που παρατηρούν την αδυναμία του παιδιού τους να κατακτήσει μια τυπική αναπτυξιακή συμπεριφορά.

Από το 1960 ξεκίνησε το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη χρήση της διατροφής και των βιταμινών στην προσέγγιση του αυτισμού. Όπως με όλες τις προσεγγίσεις βελτίωσης των συμπτωμάτων, έτσι και αυτή διαφοροποιείτε στο βαθμό επιτυχίας της από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πολλές οικογένειες παιδιών με ΔΑΦ ενδιαφέρονται για την δίαιτα και τις διατροφικές παρεμβάσεις που ίσως να βοηθήσουν σε ορισμένα από τα συμπτώματα των παιδιών τους. Οι πιο γνωστές προσεγγίσεις είναι

 

  • Διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη

Είναι μία δημοφιλής διατροφική θεραπεία για τα συμπτώματα του αυτισμού, δεν είναι όμως ξεκάθαρο πως δρα σωματικά. Βελτίωση παρατηρείτε κυρίως σε περιπτώσεις με συμπεριφορές αυτοτραυματισμού και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και στο σιτάρι. Η καζεΐνη είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι αυτές οι πρωτεΐνες απορροφούνται και δρουν διαφορετικά σε ένα άτομο με ΔΑΦ επηρεάζοντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Η αποτελεσματικότητα της βρίσκεται ακόμα σε υποθετικό στάδιο, αλλά πολλές οικογένειες αναφέρουν βελτίωση.

Η δοκιμή του διατροφικής αλλάγης στο παιδί, χρειαζεται τη βοήθεια και στήριξη ενός ειδικού επαγγελματία υγείας ώστε να καλυφθούν με εναλλακτικό τρόπο οι διατροφικές του ανάγκες. 

Αρχικά μπορεί ο πάσχων να εκδηλώσει αρνητικές παρενέργειες όπως στομαχικές διαταραχές και άγχος αλλά κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτά είναι καλά σημάδια που ακολουθούνται από σημαντικές βελτιώσεις μέσα στους πρώτους τρεις μήνες.

 

  • Βιταμίνη Β6 & Μαγνήσιο

Έρευνες δείχνουν ότι 50% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία είχαν βελτίωση παρ’ όλο που η θεραπευτική δράση της Βιταμίνης Β6 στις ΔΑΦ δεν είναι απόλυτα σαφής. Η αγωγή φέρνει αποτελέσματα από τις πρώτες μέρες. Αν όμως μέσα σε τρεις εβδομάδες δεν υπάρξει αλλαγή τότε πρέπει να διακόπτεται.

 

  • Βιταμίνη C

Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη της προκαλεί κατάθλιψη και σύγχυση, κοινά συμπτώματα του αυτισμού. Το 1993 έγινε μια πολλά υποσχόμενη έρευνα (Dolske et al) δείχνοντας ότι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης παράγουν όλο και μεγαλύτερες βελτιώσεις χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Όμως, η Βιταμίνη C μπορεί να έχει καθαρτική δράση και τότε η χορήγηση πρέπει να διακόπτεται.

Παρόμοιες προσεγγίσεις γίνονται για τη διατροφή χωρίς μαγιά, διατροφή που αυξάνει ή μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης όπου χρειάζεται, την χορήγηση του συμπληρώματος  Δυμεθυλγλυκίνη (Dimethylglycine) και της Βιταμίνης Α.

Η χρήση βιταμινών και διατροφικών αλλαγών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και παρενέργειες. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του διατροφικού πειραματισμού να συμβουλευόμαστε ένα κλινικό διαιτολόγο για την εξασφάλιση μίας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής και τον προσωπικό ιατρό του πάσχοντα. Υπάρχουν οργανισμοί που θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε περεταίρω όπως για παράδειγμα ο Εθνικός Οργανισμός Αυτισμός-Άσπεργκερ Ελλάς (σύνδεσμος εδώ και The National Autistic Society της Αγγλίας (σύνδεσμος εδώ).

 

4

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *