Υπερβολικό Φαγητό & Ενοχή

H Ενοχή που ακολουθεί το άτομο έπειτα από κάποια υπερβολή ή απλά ατασταλεία στο φαγητό, είναι αδιάσπαστο κομμάτι στο φαύλο κύκλο της Υπερφαγίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μπει στο φαύλο κύκλο του φαγητού (στερούμε/ τρώω υπερβολικά Ή κάνω δίαιτα – χάνω κιλά/ τρώω υπερβολικά – παίρνω βάρος) στην προσπάθεια τους να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματός τους και της τροφής στρέφονται στο κομμάτι του φαγητού (πως θα το περιορίσουν και πως θα το ελέγξουν) με αποτέλεσμα συχνά να αποτυγχάνουν.

Μήπως να δοκιμάσετε να σπάσετε το φαύλο κύκλο αυτή τη φορά θεραπευτικά;

Αποφεύγοντας τις τύψεις & τις ενοχές, τη ντροπή και όλα τα συναφή συναισθήματα, όπως και όσες τροφοεξαρτόμενες συμπεριφορές αυτά επιφέρουν (όπως για παράδειγμα: συχνό ζύγισμα, συνεχής ενασχόληση με το σώμα, τις δίαιτες, τις θερμίδες των τροφίμων ή τα λιπαρά κ.ο.κ) οι πιθανότητες είναι ότι: σταδιακά η εμμονή με την τροφή θα μειωθεί ενώ θα υπάρξει μια φυσιολογικότητα στη διατροφή που θα επιφέρει αργά και σταθερά ένα φυσιολογικό βάρος. Κι όμως γίνεται!

Όταν συμβεί κάποια υπερβολή στο φαγητό, αποφύγετε την επίκριση προς τον Εαυτό σας. Δεν λειτουργεί.
Φράσεις κατανόησης και αποδοχής όπως ” δεν πειράζει που έφαγα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί” μαλακώνουν τον εσωτερικό διάλογο και απομακρύνουν την επόμενη απόφαση για Στέρηση που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στο επόμενο Υπερφαγικό επεισόδιο…

Αναρωτιέμαι, αν δεν υπήρχε η Ενοχή του αποτελέσματος (πρήξιμο, επιπλέον κιλά, προβλήματα υγείας, ξόδεμα χρημάτων) αν θα γνωρίζαμε καν την ύπαρξη της Υπερβολής.

Ως αποτέλεσμα της ενοχής, ακόμα και η κατανάλωση ελάχιστης επιπλέον τροφής, συχνά συνοδεύετε από την αίσθηση της Ματαίωσης με νοητικές φράσεις όπως ”ξέφυγα πάλι” ή ”πάλι δεν τα κατάφερα”.
Αποτέλεσμα είναι η μέρα της προσπάθειας ελέγχου του φαγητού να ακυρώνεται και το άτομο να αισθάνεται ότι από τη στιγμή που ”χάλασε” η προσπάθεια δεν υπάρχει πλέον λόγος να μην συνεχίσει να τρώει περισσότερο, ακόμα κι αν δεν πεινάει (συνήθως με τη βαθιά ελπίδα ότι την επόμενη μέρα το πλάνο φαγητού θα τηρηθεί τέλεια).
Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς:
Θα υπήρχε η διάθεση να συνεχιστεί η υπερβολή με ακόμα περισσότερο φαγητό αν δεν υπήρχε η ανάγκη για μια αυστηρή τήρηση ενός τέλειου διατροφικού πλάνου;

Βέβαια, γεγονός είναι ότι συνήθως η λογική του ”όλα σωστά ή τίποτα σωστό” οδηγεί στο τίποτα σωστό…

Σπάστε τον φαύλο κύκλο, ήρθε ο καιρός!

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *