Όταν το σώμα μιλάει: Σωματικά σημάδια καθρέφτης της υγείας μας

Tuesday, February 3, 2015 Permalink 14

Στο άρθρο αυτό εξετάζονται τα σημάδια που χρησιμοποιεί το σώμα μας ως μήνυμα για να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τέτοιες ενδείξεις μεταφέρουν το μήνυμα ότι κάποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν στη ζωή μας και τη διατροφή μας προκειμένου να είμαστε υγιείς και το σώμα μας να λειτουργεί σωστά.

Για να έχουμε καλή υγεία και ευεξία, είναι σημαντικό δίνουμε σημασία στα μηνύματα του σώματος μας, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε νοσώδεις καταστάσεις, κάποιες φορές μη αναστρέψιμες.

Τα σωματικά σημάδια που ακολουθούν, συνοδεύονται με διατροφικές προτάσεις. Σκοπός δεν είναι η αυτοθεραπεία αλλά η αφύπνιση ότι τα σημάδια αυτά χρειάζεται να μας προβληματίσουν και να ερευνηθούν.

Πριν κάνετε κάποια αλλαγή στην διατροφή σας ή πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Τριχόπτωση

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης αφορά εξίσου τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Διαφοροποιείται βέβαια ως προς το είδος τριχόπτωσης που εμφανίζει το κάθε φύλο και την έκταση του προβλήματος.

Οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν εποχιακή τριχόπτωση, ενώ η έλλειψη σιδήρου αποτελεί μια πολύ κοινή αιτία ανάμεσα στις γυναίκες. Επίσης, μπορεί να συνδέεται με ενδοκρινικά προβλήματα, πολυκυστικές ωοθήκες και έντονο στρες, ενώ είναι μια συνήθη συνέπεια που ακολουθεί την εφαρμογή μίας εξαντλητικής δίαιτας ή τον τοκετό. Στους άνδρες, η τριχόπτωση οφείλεται συνήθως σε κληρονομικά αίτια και μπορεί να οδηγήσει στο να χαθούν οριστικά τα μαλλιά που πέφτουν. Και σ’ αυτούς δεν αποκλείεται οι λόγοι να είναι: η εποχιακή τριχόπτωση, το στρες, η κακή διατροφή και η έλλειψη σιδήρου.

Οι αιματολογικές εξετάσεις και η επίσκεψη σ’ενα δερματολόγο θα σας βοηθήσουν να διαγνωστούν τα αίτια της τριχόπτωσης.

Βοηθήστε τα μαλλιά σας με τη χρήση ειδικών τοπικών σκευασμάτων όπως ένα δυναμωτικό φυτικό σαμπουάν, ειδικό σπρέι και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα (όπως σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο).

Βάλτε στη διατροφή σας τροφές όπως: ποικιλία οσπρίων, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ακατέργαστους ξηρούς καρπούς και σπόρους, πληθώρα φρούτων και λαχανικών εποχής.

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, συνδυάστε τις τροφές που περιέχουν σίδηρο με:
• Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες όπως η C και αντιοξειδωτικά. Καλές πηγές είναι φυσικά τα φρούτα & τα λαχανικά. Ακόμα καλύτερα οι χυμοί αυτών, αφού είναι πιο φτωχοί σε φυτικές ίνες, που παρεμποδίζουν την απορρόφηση.  Για παράδειγμα, συνδυάστε τα όσπρια ή τους ξηρούς καρπούς με χυμό λεμόνι ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

• Αν καταναλώνετε αλκόολ, τότε προτιμήστε το λευκό κρασί: περιέχει μηλικό οξύ που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Επιπλέον, αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:
• Ροφήματα που περιέχουν τανίνες όπως τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί. Οι τανίνες, εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

• Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Το ασβέστιο δεσμεύει και εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

* Όταν καταναλώνεται τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως γαλακτοκομικά ή φυτικά εναλλακτικά των γαλακτοκομικών, τότε παρεμποδίζεται η απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Σε περίπτωση έλλειψης, δημιουργήστε ζώνες μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, το πρωί: το συμπλήρωμα μετάλλων ή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο & το βράδυ: τα τρόφιμα του ασβεστίου.

• Καταναλώστε στα ενδιάμεσα των γευμάτων, τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. παξιμάδια ολικής άλεσης).

 

Ενοχλητικά φουσκώματα

Οι τροφές που μένουν χωρίς να διασπαστούν στο γαστρεντερικό σωλήνα προκαλούν αέρια και φούσκωμα. Μιας και τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία συνδέονται πολύ συχνά με τα επίπεδα άγχους, είναι σημαντικό να υπάρχει καλή μάσηση της τροφής και να αποφεύγουμε να τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι.

Ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα ενισχύεται και ωφελείτε με την κατανάλωση φιλικών βακτηρίων, τα γνωστά σε όλους μας προβιοτικά. Η έλλειψη τους έχει σαν αποτέλεσμα γαστρεντερικά προβλήματα όπως στομαχικές διαταραχές, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τυμπανισμό (φούσκωμα), διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Τα βακτήρια αυτά ρυθμίζουν την καλή λειτουργία της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών που περιέχονται στα τρόφιμα. Επιπλέον, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας ή δυσκοιλιότητας όπως και μετεωρισμού (φουσκώματος) χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων στο έντερο ενώ παράλληλα δρουν ενισχυτικά στην αμυντική ικανότητα του οργανισμού ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

→Διακόψτε την κατανάλωση ζωικών γαλακτοκομικών. Τα φουσκώματα και το πρήξιμο θα υποχωρήσει.

→Το συμπλήρωμα προβιοτικών θα βοηθήσει τα φουσκώματα να εξαφανίστούν.

→ Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την υγιή λειτουργία του εντέρου. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας προϊόντα ολικής άλεσης όπως δημητριακά πρωινού, παξιμάδια, μακαρόνια ολικής άλεσης και ρύζι καστανό.

→  Εκχυλίσματα φυτών όπως το µελισσόχορτο, το τζίντζερ και το χαµοµήλι έχουν ευεργετική δράση σε περιπτώσεις δυσπεψίας, τυμπανισμού και πόνου στο στομάχι.

 

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια πιθανόν ν’ αποτελούν ένα σημάδι ότι δεν ξεκουράζεστε αρκετά και ότι ο ύπνος σας δεν είναι καλός ή επαρκής.

Όταν οι μαύροι κύκλοι συνοδεύονται από μια χλωμή όψη δείχνει ότι το σώμα σας βρίσκεται σε μία κατάσταση αδυναμίας. Επιπλέον, μπορεί να είναι δείγμα ότι υπάρχει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό.

Καλό είναι να μην αμελήσετε τον ετήσιο αιματολογικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσετε αν όντως υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να διαμορφώνετε την καθημερινότητά σας έτσι ώστε να ξεκουράζεστε επαρκώς.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πράσα, ηλιόσπορους, μελάσσα, βερίκοκα και δαμάσκηνα αποξηραμένα, μαϊντανό, κάσιους, καρύδια, όσπρια (φακές, φασόλια), αγκινάρες και εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα δημητριακά πρωινού.

Εύθραυστα νύχια με λευκά στίγματα

Τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα, συχνά αντικατοπτρίζουν τη θρεπτικά επίπεδα του οργανισμού.

Μία διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το ασβέστιο καθιστά τα νύχια αδύναμα, λεπτά και εύθραυστα. Συχνά, τα λευκά στίγματα οφείλονται σε τραυματισμούς των νυχιών (ίσως επειδή είναι αδύναμα). Το θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με τα λευκά σημάδια στα νύχια είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία και την όμορφη όψη των νυχιών μας.

Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου: Τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλούσια σε ψευδάργυρο (1-2 mg / μικρομερίδα) είναι: το τόφου, το τέμπε, τα φασόλια (άσπρα, κόκκινα), οι φακές, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φυστίκα Αιγίνης, τα καρύδια τύπου Pecan, τα κάσιους, το φυστικοβούτυρο (βιολογικό & ανάλατο κατά προτίμηση), ο κολοκυθόσπορος, το καλαμπόκι, η βρόμη, ο αρακάς, οι σπόροι τσία (chia).  Οι ανάγκες σε ψευδάργυρο αγγίζουν τα 8mg/d 11mg/d για γυναίκες &  άντρες αντίστοιχα.  Για την ενδυνάμωση και αντιμετώπιση του προβλήματος, εμπλουτίστε την διατροφή σας με τα τρόφιμα αυτά ή λάβετε ένα συμπλήρωμα μετάλλων σε περίπτωση έλλειψης.

 

Τα σημάδια της Γλώσσας

Μια υγιής γλώσσα είναι απαλή και ελαφρώς υγρή, με ένα απαλό κόκκινο χρώμα και μια πολύ λεπτή λευκή στρώση.

Η γλώσσα θεωρείτε ένας καλός δείκτης υγείας. Θα μπορούσε κανείς να την ομοιάσει μ’ ένα παράθυρο με θέα την κατάσταση των οργάνων του σώματός μας.

Στην κινέζικη Ιατρική, η γλώσσα χρησιμοποιείτε ως χάρτης ανάγνωσης των οργάνων του σώματος. Για παράδειγμα, η άκρη της σχετίζεται με την καρδιά και το πίσω μέρος με τους πνεύμονες. Η δεξιά πλευρά, δείχνει την κατάσταση της χοληδόχου κύστης ενώ η αριστερή το συκώτι. Η μέση της, υποδεικνύει την κατάσταση του στομαχιού και της σπλήνας και όσο την πάμε προς τα πίσω, τα νεφρά, το έντερο, την ουροδόχο κύστη και την μήτρα.

γλωσσα και διαγνωση των οργανων του σωματος

 

ΡΑΓΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Είναι ένα εξαιρετικά συχνό σημάδι. Μπορεί να μοιάζει άκακο, όμως, υποδεικνύει ότι υπάρχει μια αδυναμία στις λειτουργίες του στομάχου και πως η πέψη των τροφών δεν είναι αποτελεσματική. Η γλώσσα μπορεί να πρήζεται έπειτα από το φαγητό και εσείς έπειτα να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ενέργεια.

Λύση:

→Χρησιμοποιήστε  ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων με τα γεύματα. Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση.

→Καταναλώστε βραστές σαλάτες, σούπες και μαλακά ώριμα φρούτα, αφού είναι πιο εύπεπτα.

→Αποφύγετε την κατανάλωση  ανθρακούχων ποτών και μην πίνετε νερό και άλλα υγρά κατά την διάρκεια των γευμάτων.

→Το πιο σημαντικό… Μασήστε καλά την τροφή, μέχρι σχεδόν να υγροποιηθεί στο στόμα σας.

 

ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η γλώσσα που έχει εμφανή σημάδια των δοντιών στα πλαϊνά της, δηλώνει ότι το σώμα πάσχει από κάποια διατροφική ανεπάρκεια. Το πιθανότερο είναι πως και η πέψη δεν λειτουργεί τα βέλτιστα ενώ ίσως και η σπλήνα να λειτουργεί υποτονικά. Αν η σπλήνα πράγματι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά πιθανόν να έχετε συμπτώματα όπως αέρια και φούσκωμα.

Λύση:

Καταναλώστε φαγητά που «θρέφουν» την σπλήνα όπως η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα, τα φασόλια, τα κριθαρένια παξιμάδια, τα δημητριακά βρόμης, τα παντζάρια, τα σέσκουλα και το λάχανο, ο μαϊντανός και το σέλινο, το τόφου.

 

ΚΑΛΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ Μ’ ΕΝΑ ΠΑΧΥ ΛΕΥΚΟ ΣΤΡΩΜΑ

Είναι σημάδι έλλειψης φιλικών βακτηρίων ή/και υπερκατανάλωσης γαλακτοκομικών.

Λύση:

→Μειώστε σημαντικά ή σταματήστε τα γαλακτοκομικά που καταναλώνεται. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές εύγευστες φυτικές εναλλακτικές των ζωικών γαλακτοκομικών.

→Ξεκινήστε τη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων που θα προσφέρουν στον οργανισμό σας εκατομμύρια φιλικά βακτήρια, τονώνοντας τις λειτουργίες του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

 

ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΥΡΑΚΙ” ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ένα κόκκινο σπυράκι στη γλώσσα δείχνει ότι το άτομο έχει κάποια συναισθηματική δυσκολία που εκφράζεται σαν σωματικό άγχος και μπορεί να εμφανιστεί ως μια έντονη κόκκινη κουκίδα στη γλώσσα που θυμίζει σπυράκι.

Λύση:

→Αποφύγετε την κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων όπως τα κράκερς, τα μπισκότα, τα σφολιατοειδή. Μειώνουν τα επίπεδα την ενέργειας στο σώμα και ενώ είναι πλούσια σε θερμίδες, παραμένουν ιδιαίτερα φτωχά σε θρεπτικά.

→Ακολουθείστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Τα θρεπτικά που περιέχουν θα προσφέρουν στο σώμα «ηρεμία» και παράλληλα ενέργεια.

→Μην αμελείτε τα γεύματα της μέρας. Εκτός των βασικών γευμάτων, προσπαθήστε να καταναλώνεται φρούτα και μπαστουνάκια λαχανικών όταν πεινάτε ενδιάμεσα. Έτσι, θα κρατηθούν τα επίπεδα της ενέργειας σταθερά όποτε θα διευκολυνθεί και η σταθεροποίηση της διάθεσης.

→Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφέ και τσιγάρου, πραγματικά επιβαρύνουν το σώμα και το νου.

 

Ο ρόλος των συναισθημάτων

Η ψυχολογική μας κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις λειτουργίες ολόκληρου του οργανισμού μας. Συχνά τα δύσκολα συναισθήματα σωματοποιούνται δίνοντας την αίσθηση ότι ο νους και το σώμα “συμπάσχουν”.

Η συναισθηματική αναστάτωση είναι ικανή να εμποδίσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας ειδικά όταν η διάρκεια είναι παρατεταμένη.

Προκειμένου να βοηθήσετε το σώμα σας να ξεπεράσει μια συναισθηματική κρίση χρειάζεται να φροντίσετε και τη διατροφή σας.

→Αποφύγετε την υπερκατανάλωση του κρέατος ή διακόψτε την. Αν και το κρέας εξυπηρετεί στην «έκφραση» συναισθημάτων όπως ο θυμός λόγω της έντονης μάσησης που απαιτήται, παράλληλα αυξάνει στο εγκέφαλο τα επίπεδα κάποιων ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη που συνδέονται άμεσα με αυξημένα επίπεδα άγχους

→Αποφύγετε την υπερκατανάλωση γλυκών αφού είναι τρόφιμα φτωχά σε θρεπτικά ενώ η υπερκατανάλωση τους μπορεί να δημιουργήσει εναλλαγές στη διάθεση. Η υψηλή κατανάλωση τους, είναι ένα δύσκολο φορτίο για το πάγκρεας ενώ όλο το σώμα επηρεάζεται προκειμένου να εξισορροπήσει την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης.

Αν και μοιάζει να ανακουφίζουν κάποια δύσκολα συναισθήματα όπως η λύπη και να προσφέρουν μια πρόσκαιρη βελτίωση της διάθεσης, στην πραγματικότητα δεν βοηθούν και έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Η υπερκατανάλωση γλυκών ρίχνει σημαντικά τα επίπεδα της συγκέντρωσης και της σωματικής ενέργειας. Τα οφέλη που προσφέρουν στη διάθεση μοιάζουν να διαρκούν για όσο η γεύση των γλυκών υπάρχει στο στόμα. Έπειτα, παρουσιάζονται συχνά τύψεις και μειωμένη διάθεση.

→Η υψηλή κατανάλωση νατρίου (όπως για παράδειγμα αλμυρά πατατάκια) επίσης εμποδίζει την καλή λειτουργία του οργανισμού. Έπειτα από την κατανάλωση, αναπόφευκτα αυξάνεται η πίεση στο αίμα, τα επινεφρίδια και τα νεφρά εξαντλούνται προκειμένου να μεταβολίσουν και να εξισορροπήσουν το νάτριο που εισέρχεται στον οργανισμό και σαν αποτέλεσμα όλων αυτών η διάθεση παρουσιάζει έντονες εναλλαγές όπως και με τα γλυκά.

14

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *