Γεννήθηκα σε μία κλασσική Ελληνική οικογένεια που η κατανάλωση κρέατος ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Όλα άλλαξαν όταν μετά το 2000 μετοίκισα στη Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα με της σπουδές μου στη κλινική Διαιτολογία ξεκίνησα ν’ ανακαλύπτω και να επιλέγω μόνη μου νέους διατροφικούς ορίζοντες. Αρχικά η στροφή μου στη φυτοφαγία ξεκίνησε λόγω ενός προβλήματος υγείας που μου προέκυψε καθ’ όσο ζούσα στο Λονδίνο. Τότε είχα δύο επιλογές, είτε να ακολουθήσω μία φαρμακευτική αγωγή -που περισσότερες επιπλοκές είχε παρά οφέλη-, είτε να ανακαλύψω ποια τρόφιμα μ’ επιβαρύνουν.

Με μεγάλη μου έκπληξη, συνειδητοποίησα ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών προϊόντων συνδέονταν με το πρόβλημα της υγείας μου, ενώ εγώ έως τότε τα θεωρούσα άκρως υγιεινά και ωφέλιμα για εμένα. Έτσι, ήρθα σταδιακά αντιμέτωπη με την σύγχρονη πραγματικότητα της βιομηχανοποίησης και εκμετάλλευσης των ζώων που επικρατεί στην εποχή μας προκειμένου να υπάρξει όλη αυτή η πληθώρα ζωικών προϊόντων που βρίσκουμε στα ράφια των super market, των παντοπωλείων, των εστιατορίων, των ταχυφαγείων, των ψιλικατζίδικων… Παντού.

Κατά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, οι πεποιθήσεις μου δοκιμάστηκαν. Η αυξημένη κατανάλωση ζωικών στη χώρα μας συνδέεται με την Ιστορία μας και την Διατροφική Πολιτική του τόπου. Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς η ύπαρξη κρέατος στο καθημερινό τραπέζι παραπέμπει σε δύναμη ή ακόμα και σε υγεία παρά στην αρρώστια ή ακόμα και στο θάνατο. Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων καθημερινά, ίσως και αρκετές φορές την ημέρα, αποτελεί για τον περισσότερο κόσμο μία συνήθεια που γίνεται χωρίς σκέψη.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, είχα την ευκαιρία να βιώσω δύο διαφορετικές Διαιτολογικές τάσεις απέναντι στη Φυτοφαγική Διατροφή. Στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ήταν και η πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία, βίωσα των απόλυτο σεβασμό και τη στήριξη απέναντι στην απόφαση κάποιου να ακολουθήσει οποιοδήποτε επίπεδο φυτοφαγικής διατροφής. Σε αντίθεση, στην Ελλάδα παρατήρησα επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων να αποτρέπουν ανθρώπους να ακολουθήσουν ένα τέτοιο διατροφικό δρόμο, ενώ παράλληλα να ενισχύεται ιδιαίτερα η κατανάλωση ζωικών κυρίως για λόγους μείωσης βάρους. Καταρχήν, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι είναι αναπόσπαστο δικαίωμα του ατόμου που αισθάνεται την ανάγκη να ακολουθήσει τη φυτοφαγία, να το κάνει. Κατά δεύτερον, είναι σημαντικό να ενημερωθεί το άτομο για τα διατροφικά βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει από έναν επαγγελματία Διαιτολόγο προκειμένου να αποτελέσει αυτή του η απόφαση μία θετική αλλαγή για το σώμα του και τη γενικότερη υγεία του.

Η προσωπική μου εμπειρία με τη φυτοφαγική διατροφή και τον τρόπο ζωής είναι μία όμορφη εμπειρία που δημιουργεί ένα αίσθημα εσωτερικής ηρεμίας και ενότητας με τη φύση. Πολλοί θεωρούν ότι η προετοιμασία της τροφής είναι χρονοβόρα. Αυτό είναι ένας μύθος, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εύκολη και έπειτα από το πρώτο διάστημα, το άτομο αυτοματοποιημένα γνωρίζει τι χρειάζεται να κάνει -γρήγορα και εύκολα- για να καλύψει τις ανάγκες του.

Στην κατανόηση μου, η φυτοφαγία είναι μία στάση ζωής, που προάγει την υγεία τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος.

Δήμητρα Μακρυγιάννη

54
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *