Τριχόπτωση: Η διατροφή έχει σημασία

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγειά και την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Το σώμα μας εξαρτάται άμεσα από τις τροφές που λαμβάνουμε και αυτό αντικατοπτρίζεται τελικά στην εμφάνιση μας και την υγεία των μαλλιών μας.

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα πρόβλημα και για τα δυο φύλα. Το 80% των ανδρών και το 50% των γυναικών παρουσιάζει κάποια περίοδο στη ζωή τους, ενοχλητική αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής.

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι η πιο ευρεία μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες (ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας). Εμφανίζεται επίσης στο γυναικείο φύλο με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Τι είναι η τριχόπτωση

Στο κεφάλι υπάρχουν περίπου 200.000 τρίχες και καθημερινά πέφτουν φυσιολογικά περίπου 100 τρίχες. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται και χάνουμε περισσότερες τρίχες από όσες αναπτύσσουμε. Η κακή διατροφή αποτελεί μια συνήθη αιτία που έχει σαν συνέπεια να μην παίρνουν οι τρίχες των μαλλιών τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους. Άλλες σημαντικές αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα της τριχόπτωσης αποτελούν η πάροδος της ηλικίας, το στρες, η κληρονομικότητα (που είναι ένας βασικός παράγοντας), η λήψη κάποιων φαρμάκων και διάφορες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν.

Ο ρόλος της διατροφής

Μια διατροφή που μας παρέχει όλα τα βασικά θρεπτικά και μικρο-θρεπτικά που χρειαζόμαστε, βιταμίνες και μέταλλα αποτελεί τη βάση για να μπορέσουν να αναπτυχθούν υγιή, λαμπερά και ενυδατωμένα μαλλιά. Ακόμα και για άτομα με κληρονομική προδιάθεση να χάσουν τα μαλλιά τους, μια ενισχυμένη διατροφή που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού τους παράλληλα με θεραπεία με ειδικά συμπληρώματα και τοπική χρήση σκευασμάτων θα τους βοηθήσει να χάσουν τα μαλλιά τους με πιο αργό ρυθμό και να βελτιώσουν την ποιότητα της τρίχας.

Οι ελλιπής διατροφικές συνήθειες έχουν αντίθετα αποτελέσματα και βλέπουμε ξηρά, σπασμένα μαλλιά, ιδιαίτερη λέπτυνση της τρίχας, γρήγορη αραίωση και θαμπή όψη. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι οι γρήγορες και ιδιαίτερα «φτωχές» δίαιτες που ακολουθούν συνήθως γυναίκες νεαρής ηλικίας προκειμένου να χάσουν βάρος με την υπόσχεση μιας γρήγορης απώλειας, ελλοχεύουν συχνά τον κίνδυνο της αποδυνάμωσης των μαλλιών, διότι η φτωχή διατροφή δεν παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Ο ρόλος των πρωτεϊνών

Τα μαλλιά μας αποτελούνται από πρωτεΐνες και έτσι χρειάζεται να υπάρχει επαρκής πρόσληψη από την διατροφή μας. Η καθημερινές μας ενεργειακές ανάγκες σε πρωτεΐνη καλό είναι να καλύπτουν το 15-20% του συνόλου των θερμίδων που λαμβάνουμε. Έτσι, προσπαθήστε να καταναλώνετε κάποια πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Η κατανάλωση οσπρίων σε καθημερινή βάση προσφέρουν όχι μόνο πρωτείνη αλλά και μέταλλα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 3 μερίδες οσπρίων την ημέρα. Μία μερίδα αποτελεί: ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια (εναλλάξτε τα είδη οσπρίων), ½ φλιτζάνι χούμους, ½ φλιτζάνι τόφου, ½ φλιτζάνι τέμπε, 1 φλιτζάνι ενισχυμένο γάλα/γιαούρτι σόγιας, 2 κ.σ. ταχίνι/ φυστικοβούτυρο, ¼ φλιτζάνι (μία χούφτα) ξηρούς καρπούς & σπόρους. Επιπλέον τα όσπρια (μαγειρεμένα ή φύτρες), οι ξηροί καρποί και τα προιόντα σόγιας βοηθούν τα μαλλιά να αναπτυχθούν σωστά, λόγω του πλούσιου προφίλ τους σε μία πληθώρα μικροθρεπτικών & μετάλλων.

Τα βασικά μικρο-θρεπτικά που εμπλέκονται

Σημαντικό ρόλο παίζουν όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα το Παντοθενικό Οξύ, η Πυριδοξίνη και η Βιοτίνη, που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται οι τρίχες. Επίσης, τα φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου βοηθούν στην  σωστή αιμάτωση των τριχών. Η έλλειψη του ψευδαργύρου είναι συνήθης αιτία τριχόπτωσης αφού ο ψευδάργυρος όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα προάγει την ανάπτυξη νέων τριχών.

Επαρκής ενυδάτωση

Οι τρίχες των μαλλιών περιέχουν 25% νερό και επομένως χρειάζεται η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού για να διατηρούνται και τα μαλλιά ενυδατωμένα. Καταναλώστε τουλάχιστον 1½ λίτρο νερό καθημερινά, χυμούς φρέσκων φρούτων και φυσικά βότανα κρύα ή ζεστά.

Το συχνό λούσιμο

Πρόσφατες έρευνες ανέφεραν μια πιθανή σχέση ανάμεσα στην υπερβολική έκκριση σμήγματος και την τριχόπτωση, αφού το σμήγμα φράζει τους πόρους με αποτέλεσμα την αβιταμίνωση των ριζών. Έτσι, συστήνεται συχνό λούσιμο με ήπιο σαμπουάν και διατροφική διερεύνηση των λόγων που υπάρχει υπερβολική έκκριση σμήγματος. (Το σμήγμα συνδέεται διατροφικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών.)

Τα  ωφέλιμα τρόφιμα για την υγεία των μαλλιών

  1. Βραδείας απορρόφησης πρωτεΐνη _ Προτιμήστε φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα όσπρια. Για παράδειγμα οι φακές, τα φασόλια, το χούμους, οι ρεβυθοκεφτές, θα σας προσφέρουν τις πρωτεΐνες που χρειάζεστε. Συμπεριλάβεται σε κάθε κύριο γεύμα κάποιο φυτικό πρωτεινούχο τρόφιμο.
  2. Λιναρόσπορος & καρύδια  _ Είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα και μέταλλα. Τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχουν δίνουν στα μαλλιά και στο δέρμα μια φωτεινή όψη! Χρησιμοποιήστε τριμμένο λιναρόσπορο, σπόρους chia, καρύδια στο πρωινό και στις σαλάτες σας.
  3. Φρούτα & λαχανικά _Πλούσια σε βιταμίνη C, A και αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τη γήρανση των μαλλιών και παράλληλα τα ενυδατώνουν. Στοχεύετε σε 5 μερίδες την μέρα.
  4. Ξηροί καρποί _Ενσωματώστε στο διαιτολόγιο σας αυτά τα μαγικά τρόφιμα! Είναι βόμβες βιταμινών και μετάλλων, περιέχουν Α- λινολενικό οξύ, ένα Ω3 το οποίο «φροντίζει» τα μαλλιά μας και είναι καλή πηγή ψευδαργύρου η έλλειψη του οποίου έχει σαν αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Δοκιμάστε μία ποικιλία ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, κάσιους, μακαντέμια, βραζιλιάνικα φυστίκια (2 βραζ. φυστίκια την  ημέρα αρκούν). Καταναλώστε τα ωμά ή φτιάξτε με αυτά φυτικά τυριά και προσθέστε τα στις σάλτες και τα μαγειρεφτά.
  5. Μη επεξεργασμένoι Υδατάνθρακες _ Οι υδατάνθρακες μας παρέχουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Καταναλώστε σπιτικό ψωμί με βιολογικό αλέυρι ολικής άλεσης, παξιμάδια κριθαρένια, αναποφλοίωτο ρύζι, κινόα, αμάρανθο, φαγόπυρο κτλ.

Η σημαντικότητα των Οσπρίων: Πράγματι τα όσπρια κάνουν θαύματα για τα μαλλιά μας, καταναλώστε μία ποικιλία από όσπρια, αν είναι δυνατόν καθημερινά, στα κύρια γεύματα αντί της συμβατικής ζωικής πρωτείνης. Προσθέστε τα στις σαλάτα, στα ψητά κατσαρόλας, στις σάλτσες! Περιέχουν πρωτεΐνη και δύο βασικά μέταλλα για τη ανάπτυξη των μαλλιών, τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο αλλά και βιοτίνη. Η έλλειψη βιοτίνης έχει σαν αποτέλεσμα τα σπασίματα της τρίχας.

Θεραπεία με Μινοξιδίλη

H Μινοξιδίλη είναι ένα μη-συνταγογραφούμενο φάρμακο το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά σαν αντιυπερτασικό. Παρατηρήθηκε όμως, ότι οι ασθενείς που λάμβαναν Μινοξιδίλη παρουσίασαν τριχοφυΐα και έρευνες απέδειξαν πως η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη των μαλλιών. Η ουσία επιφέρει αισθητή αύξηση της διάρκειας του κύκλου του θυλακίου της τρίχας και βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών.

Η Μινοξιδίλη λειτουργεί συνήθως καλύτερα στη στεφάνη και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες περιοχές ενώ δεν λειτουργεί όταν η περιοχή είναι τελείως φαλακρή. Το όφελος του φαρμάκου εμφανίζεται μετά από λίγους μήνες εφαρμογής ενώ υπάρχει σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας μετά από περίπου 2 χρόνια θεραπείας. Εκείνοι που χρησιμοποιούν Μινοξιδίλη μακροπρόθεσμα θα συνεχίσουν να χάνουν τα μαλλιά τους, αλλά με πιο αργό ρυθμό.

Φυσική Θεραπεία με Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την ενδυνάμωση του τριχωτού της κεφαλής. Συνταγή: μαζέψτε φρέσκο δεντρολίβανο, έπειτα χρειάζεται να αποξηρανθεί στο ήλιο. Βράζετε τις βελόνες από 3 κλαδάκια σε 1 1/2 λίτρο νερό και έπειτα αφού κρυώσει βάζετε το υγρό σε ψεκαστήρι. Με αυτό μπορείτε να ψεκάζετε το τριχωτό του κεφαλιού κάθε μέρα, ακόμα και με επαναλήψεις μέσα στη μέρα. Αν θέλετε προσθέτετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για ενυδάτωση και βιταμίνη Ε . Καλό είναι να λούζεστε κάθε βράδυ με ένα μαλακό φυτικό σαμπουάν. Προσοχή χρειάζεται στα ξανθά μαλλιά για να μην βαφτούν με τη χρωστική του μίγματος γιαυτό καλό είναι να αποξηρανθεί καλά το φυτό.

Εν κατακλείδι

Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που πιθανόν θα απασχολήσει πολλούς από εμάς σε κάποια φάση της ζωής μας. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκής σε πρωτεΐνες, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με μια γκάμα βιταμινών και μετάλλων μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία των μαλλιών μας.

Ακόμα και αν τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ορμονολογικούς ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο παράλληλα με θεραπεία με συμπληρώματα ή/και τοπικά σκευάσματα ώστε το πρόβλημα να έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

4

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *