Το διατροφικό μονοπάτι της μέλλουσας μαμάς

Πολλές γυναίκες βιώνουν την εγκυμοσύνη ως μια πολύ όμορφη διαδικασία από την πρώτη κιόλας στιγμή που μαθαίνουν το ευχάριστο νέο.

Φυσικά, δεν λείπουν καιι οι δυσκολίες, η αναστάτωση που φαίρνει η αλλαγή, όπως και συναισθήματα άγχους, φόβου και αγωνίας για το «καινούργιο» που έρχεται.

 

Κάποια θέματα που ταλαιπωρούν τις σκέψεις της γυναίκας συνδέονται με τη διατροφή και την εικόνα σώματος της που αλλάζει πολύ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για παράδειγμα:

«Το σώμα μου θα χαλάσει; Πόσα κιλά θα πάρω; Θα χάσω τα κιλά εύκολα; Θα είμαι αρκετά θελκτική μετά; Πώς θα με βλέπει ο σύντροφός μου;».

Είναι αλήθεια ότι καμιά γυναίκα δεν πέρασε από την περίοδο της εγκυμοσύνης χωρίς να νιώσει άγχος για ένα από τα παραπάνω ερωτήματα. Και είναι φυσιολογικό…

Το σώμα σταδιακά αλλάζει…

 

Η γυναίκα νιώθει και βλέπει το σώμα της να αλλάζει σταδιακά, σε σχήμα και βάρος. Ακόμη και τα μαλλιά της, το δέρμα και το μέγεθος των μαστών της παρουσιάζουν αλλαγές παράλληλα με όλα τα συστήματα του οργανισμού της όπως το ορμονικό και το γαστρεντερικό. Παράλληλα λοιπόν με το σώμα, αλλάζει κι ολόκληρος ο συναισθηματικός της κόσμος. Όλες αυτές οι αλλαγές δεν έχουν σκοπό παρά να προετοιμάσουν το σώμα της μητέρας να υποστηρίξει τον μικρό άνθρωπο που αναπτύσσεται μέσα της. Βέβαια, σαν κατάσταση μπορεί να προκαλέσει άγχος στη γυναίκα ειδικά άμα η εικόνα του σώματος της έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή της πριν την εγκυμοσύνη.

 

Η διατροφή έρχεται να στηρίξει τις ανάγκες της μητέρας και του αναπτυσσόμενου μωρού. Και χρειάζεται σίγουρα να δωθεί σημασία σε κάποιες απαραίτητες διατροφικές αλλαγές προκειμένου να υπάρξει  μια υγιή κι εύκολη εγκυμοσύνη.

Η προτεραιότητα στη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι να μείνει το σώμα ίδιο ή κοντά σε αυτό που η γυναίκα είχε πριν μείνει έγκυος.

Το γυναικείο σώμα μετατρέπεται για κάποιους μήνες σε μία εστία φιλοξενίας μιας νέας ζωής!

 

Το σωματικό βάρος της μέλλουσας μαμάς

Ήθηστε στο παρελθόν, οι γυναίκες να εγκαταλείπουν το σώμα τους, αφήνοντάς το στο έλεος της τάσης που υπάρχει η εγκυμονούσα να καταναλώνει ακατάπαυστα τρόφιμα και να απολαμβάνει όλα όσα δεν είχε επιτρέψει στον εαυτό της να απολαύσει για χρόνια… Την τελευταία δεκαετία από την άλλη, παρατηρήται το φαινόμενο εγκυμονούσες να προσέχουν υπερβολικά το βάρος και τη διατροφή τους σε σημείο στέρησης. Προφανώς, η απάντηση κρύβεται κάπου στη μέση.

 

Γεγονός είναι ότι το βάρος της εγκύου θα αυξηθεί και πράγματι δεν είναι ανάγκη να δει τη ζυγαριά της να ανεβαίνει κατά 35 κιλά! Εξάλλου, η υπερβάλλουσα αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και του μωρού. Χωρίς σκοπό κινδυνολογίας, αναφέρω κλινικές καταστάσεις που συνοδεύουν μερικές φορές την κύηση, όπως ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση και η παχυσαρκία. Σημειώνω πως άπαξ και το βάρος αυξηθεί υπερβολικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες η γυναίκα να δυσκολευτεί ιδιαίτερα να τα χάσει και τελικά να παραμείνει παχύσαρκη για το υπόλοιπο της ζωής της με ότι συνέπειες έχει αυτό στην ψυχολογία της και την υγεία ολόκληρης της οικογένειας…

 

Στις μέρες μας υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες από παγκόσμιους οργανισμούς σχετικά με το πόσα κιλά είναι καλό να προσλάβει η εγκυμονούσα, οι οποίες παραθέτοντε από κάτω με τη μορφή πίνακα.

 

 

Προτεινόμενη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη ανάλογα με το προϋπάρχον βάρος

Κατάσταση γυναίκες ανάλογα με το ΔΜΣ Προτεινόμενη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη
Ελλειποβαρής 

12,5 – 18 κιλά

Κανονική

11,5 – 16 κιλά

Υπέρβαρη 

7 – 11,5 κιλά

Παχύσαρκη 

6,8 κιλά

 

 

Πράγματι τρώτε για δύο, αλλά ο δεύτερος άνθρωπος είναι μικροσκοπικός…

 

Προτείνεται ότι επιπλέον 300 θερμίδες ημερησίως της ημερήσιας πρόσληψης πριν την εγκυμοσύνη είναι, κατά μέσο όρο, επαρκείς για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της κύησης. Στα πλαίσια ενός ισορροπημένου σχήματος διατροφής.

 

Μεγαλύτερη ανάγκη σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα παρουσιάζει η μητέρα από τον πρώτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης. Σε αυτά ανήκουν: το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη C. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά θα υποστηρίξουν του ιστούς της μητέρας και θα διατηρήσουν την καλή υγεία της, ενώ θα βοηθήσουν να καλυφθούν, επίσης, οι ανάγκες του εμβρύου που αναπτύσσεται και μεγαλώνει.

 

Έχει μεγάλη σημασία η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κατά την εγκυμοσύνη για την υγεία του νέου οργανισμού, όταν θα έχει πια φτάσει στην ενήλικη ζωή. Συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων, κυρίως σιδήρου και φυλλικού οξέος –όταν κρίνεται απαραίτητο- κατόπιν επίβλεψης του γυναικολόγου.

 

Ποιοι διατροφικοί περιορισμοί υπάρχουν στην καθημερινότητά μιας εγκύου;

 

Φόβο βλέπουμε σε κάποιες εγκύους, να καταναλώσουν οτιδήποτε απ’ έξω. Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση.

 

Αντί να αποφεύγει τα φρούτα και τα λαχανικά, τη βασικότερη πηγή βιταμινών, ίσως να δοκιμάσει ορισμένες συμβουλές ασφαλούς διαχείρησης τροφίμων.

Στα εστιατόρια ίσως δε δίνεται η δέουσα προσοχή στο πλύσιμο των λαχανικών. Επομένως, η έγκυος είναι χρήσιμο να αποφεύγει τα ωμά λαχανικά όταν πρόκειται να δειπνήσει έξω, λόγω της πιθανότητας τοξοπλάσμωσης. Τα βρασμένα λαχανικά μπορούν κατά κανόνα να καταναλωθούν άφοβα.

Επίσης, τα πουλερικά και τα αυγά είναι σημαντικό να μαγειρεύονται πολύ καλά. Τα κρέατα και τα ψάρια να μαγειρεύονται καλά πρωτού καταναλωθούν και το γάλα, άμα καταναλώνεται να είναι πάντα παστεριωμένο.

Οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ενδέχεται παρ’ όλα αυτά, να προκαλέσουν αλλεργία σε κάποιες μητέρες και θα ηταν σκόπιμο να αποφεύγονται σε περιπτώσεις που αμφισβητείται η ασφάλειά τους . Τα μαλακά τυριά τύπου blue cheese, είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς επίσης και τα οστρακοειδή, που αποτελούν φίλτρο του θαλασσινού νερού και μπορεί να έχουν συσσωρεύσει βλαβερές ουσίες.

Τέλος, και αρκετά σημαντικό, είναι το ψάρι. Μεγάλα ψάρια από τους ωκεανούς, όπως ο ξιφίας, ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί, χρειάζεται να αποφεύγονται λόγω του μεθυλ-αργύρου που περιέχουν. Επιπλέον να αποφύγετε τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Αντί αυτών των ψαριών, λοιπόν, η μέλλουσα μητέρα μπορεί να διαλέξει μικρά ψάρια από ντόπιους, και όσο το δυνατόν έμπιστους, ψαράδες όπως η σαρδέλα ή ο γαύρος, διαφορετικά μπορεί να καταναλώσει φυτικές πηγές Ωμέγα 3 όπως ο τριμμένος λιναρόσπορος, τα καρύδια, η κινόα, τα hemp καυ τα chia seeds. Εάν η κατανάλωση σας δεν είναι επαρκής ίσως χρειάζεται να σκεφτείτε ένα φυτικό συμπλήρωμα από θαλάσσια άλγη το οποίο θα σας βοηθήσει να λάβεται απαραίτητα λιπαρά οξέα DHA και EPA. Πολλοί επιστήμονες συστήνουν έναν συνδυασμό των δύο λιπαρών οξέων σε ποσότητα 300 χιλιοστόγραμμα (milligrams) /μέρα (πηγή: εδώ). Πριν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ή να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Όσον αφορά τον καφέ, η απαγόρευση του παρελθόντος έχει ανατραπεί και φαίνεται ότι και η εγκυμονούσα μπορεί να απολαμβάνει 1 έως 2 καφέδες την ημέρα, αφού πρώτα συμβουλευτεί το γιατρό της.

 

Και για να ολοκληρώσουμε με το δυσάρεστο κεφάλαιο των  απαγορεύσεων, ας παραθέσουμε κάποιες τελευταίες συμβουλές για ασφαλή χειρισμό των τροφίμων.

  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Χρήση διαφορετικής επιφάνειας κοπής για την προετοιμασία ωμού κρέατος και λαχανικών
  • Καλό πλύσιμο επιφανειών κοπής, μαχαιριών και χεριών μετά από επαφή με ωμό κρέας
  • Το ωμό κρέας να μην έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα
  • Φύλαξη του ωμού κρέατος στο πάνω μέρος του ψυγείου, χωριστά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Διατήρηση της θερμοκρασίας του ψυγείου κάτω από τους 5οC και της κατάψυξης κάτω από τους -18οC.
  • Τα κατοικίδια να μένουν έξω από την κουζίνα ιδιαίτερα από τους πάγκους της κουζίνας.

 

 

32

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *