Όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει πρόβλημα αυξημένου βάρους…

artwork by Karel Teige, 1941Τι παγίδες να αποφύγετε όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερβολικού βάρους…

 

 Η ντροπή δε λειτουργεί

Η ντροπή θα οδηγήσει το άτομο να τρέφεται υγιεινά ή να μειώσει τις ποσότητες που καταναλώνει μόνο μπροστά σας! Τα επικριτικά σχόλια θα απομονώσουν το άτομο και θα ενισχύσουν την τάση του για «κρυφό» φαγητό. Κάτι τέτοιο λοιπόν, δεν αποτελεί λύση στις διατροφικές συνήθειες κάποιου. Στην πραγματικότητα, η αίσθηση ντροπής μπορεί να επιφέρει τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ελπίζετε!   

Η πίεση δε λειτουργεί

Όταν θίξετε το θέμα του βάρους κάντε το με σεβασμό. Δώστε παράλληλα χώρο και χρόνο. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο αρνείται να συζητήσει το θέμα μαζί σας, απλά δεχτείτε το. Το να συζητήσει κανείς το θέμα του βάρους του ή τη σχέση του με την τροφή είναι ένα εξαιρετικά προσωπικό και ευαίσθητο θέμα.

Χρειάζεται να υπάρξει εμπιστοσύνη και κατανόηση. Έπειτα,  σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου –κι όταν το άτομο νιώσει ασφάλεια- τότε θα σας ανοιχτεί.

Θυμηθείτε πως το γεγονός ότι κάποιος δεν επιθυμεί να συζητήσει το θέμα του βάρους τους μαζί σας, δεν σημαίνει ότι δεν το σκέφτεται ή ότι δεν τον απασχολεί.

 

Μήπως οι συζητήσεις σας περιστρέφονται μόνο γύρω από αυτό;

Αν σκεφτείτε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι δύσκολο. Προσπαθήστε να αποφύγετε να μιλάτε συνέχεια γιαυτό. Διαφορετικά η σχέση θα κλονιστεί και το άτομο θα αρχίσει να σας αποφεύγει. Όταν θέλετε να μιλήσετε για κάτι σχετικό επικεντρωθείτε στο θέμα της υγείας. Φράσεις που επικεντρώνονται στο σώμα και στις διατροφικές συνήθειες, μπορεί να οδηγήσουν το άλλο πρόσωπο σε αμυντική στάση. Αποφύγετε φράσεις που δείχνουν επίκριση όπως: «Παίρνεις συνέχεια βάρος!» ή «Σε είδα να τρως πάλι σοκολάτες».

Είναι κατανοητό ότι συχνά μπορεί να μπαίνετε στον πειρασμό να μιλήσετε για τα στοιχεία εκείνα και τις λεπτομέρειες που σας οδήγησαν στην ανησυχία. Καλό βέβαι είναι να ξεχωρίσετε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η τροφή αλλά η υγεία και η ποιότητα ζωής του ατόμου.

 

Οι συμβουλές δε λειτουργούν…

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι στην εποχή μας λίγο έως πολύ όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να χάσουμε βάρος. Τελικά το πρόβλημα δεν είναι η γνώση αλλά οι λόγοι που μας οδηγούν στο υπερβολικό φαγητό. Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε τις συμβουλές θυμηθείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο γνωρίζει τι χρειάζεται να κάνει και τι όχι, προκειμένου να μειώσει το βάρος του. Απλά το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο πέρα από την δίαιτα και την άσκηση.

Μιλήστε για την προσπάθεια του με έμφαση στην αγάπη που νιώθετε, την πλήρη αποδοχή σας και την ανησυχία σας. Αποφύγεται να εστιαστήτε στο τι θα μπορούσε να κάνει και τι όχι για  πετύχει το ιδανικό βάρος, την ιδανική διατροφή με σκοπό … -τότε και μόνο- τότε να κερδίσει την αποδοχή σας.

 

Σταματήστε τον έλεγχο. Το τι και πόσο τρώει & το αν και πόσο ασκήστε είναι δική του υπόθεση!

Παραλείψτε όλα τα σχόλια σχετικά με το σώμα, την τροφή, την δραστηριότητα και ειδικά τη σύγκριση του αγαπημένου σας προσώπου με άλλους! Τα σχόλια είναι κριτική και αυτό έχει αρνητικά αποτελέσματα, είτε τα σχόλια είναι αρνητικά είτε θετικά!

Ίσως αυτό να σας φαίνεται αντιφατικό, μιας και πολύ άνθρωποι αναζητούν τη γνώμη των άλλων. Ειδικά τα θετικά σχόλια μοιάζει πολλές φορές να τροφοδοτούν την προσπάθεια κάποιου. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε συγκεκριμένη παρατήρηση σχετικά με τη συμπεριφορά ή την όψη του άλλου, δημιουργεί μια δυναμική μεταξύ σας στην οποία εσείς είστε ο φύλακας/ ο κριτής.

 

Το Α και το Ω: Αποφύγετε την κριτική!

Θυμηθείτε πως το άτομο με υπερβολικό βάρος έχει την τάση να κάνει το ίδιο σκληρή κριτική απέναντι στον εαυτό του. Έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασής του ακόμα και αν δεν το συζητά με εσάς.

Κρίνοντας εσείς το αγαπημένο σας πρόσωπο, καθρεφτίζετε τον τρόπο που η κοινωνία κρίνει τους ανθρώπους με υπερβάλλον βάρος και κατά μία έννοια προβάλλεται τις δικές σας προσδοκίες για το άτομο που αγαπάτε. Ο/η αγαπημένη σας βέβαια περιμένει και δικαιούται από εσάς να αγαπηθεί χωρίς όρους. Για αυτό ακριβώς που είναι.

 

 

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *