Επιστροφή στα θρανία…

Monday, September 2, 2013 Permalink 0

tumblr_lxmo26xTto1qei7a7o1_500Ήρθε ο καιρός για τους μικρούς μαθητές να αφήσουν πίσω τους τη ξεγνοιασιά των διακοπών και να δώσουν τη θέση της στα βιβλία. Τα παιδιά βρίσκονται σε μια φάση της ζωής τους με αυξημένες απαιτήσεις αφού υπάρχει ανάπτυξη τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Έτσι, ο ρόλος της διατροφής και η επίτευξη ενός ισορροπημένου διαιτολογίου είναι ιδιαίτερα σημαντική στην τρυφερή παιδική ηλικία αφού εξασφαλίζει επάρκεια σε σημαντικά θρεπτικά που το σώμα χρειάζεται, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας και οδοντιατρικών επιπλοκών ενώ βοηθάει στη διαμόρφωση υγιών διατροφικών συνηθειών που θα συνοδεύουν το άτομο μια ολόκληρη ζωή!

Επιπλέον, η σχολική τους απόδοση επηρεάζεται σημαντικά από την επαρκή κάλυψη των αναγκών του οργανισμού τους σε θρεπτικά συστατικά. Μελέτες έχουν κάνει σαφή την σχέση μεταξύ σχολικής επίδοσης και πνευματικής συγκέντρωσης με την διατροφή των παιδιών.

Θεμελιώδες γεύμα στη διατροφή των παιδιών είναι φυσικά… το πρωινό. Η κατανάλωση ενός πλήρους και ισορροπημένου πρωινού μπορεί να επηρεάσει θετικά την απόδοση των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς βελτιώνει την συγκέντρωση, την μνήμη και την ικανότητα συνδυαστικής σκέψης.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα το πρωινό γεύμα δεν είναι μια καθιερωμένη συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Έρευνες δείχνουν ότι πολλά παιδιά δεν παίρνουν καθόλου πρωινό  και συχνά καταφεύγουν αργότερα μέσα στην ημέρα σε κάτι γρήγορο και ανθυγιεινό από το κυλικείο του σχολείου.

Αξίζει να σκεφτείτε ότι  μελέτες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μελλοντικά. Αν το παιδί σας αρνείται το πρωινό… αξίζει ν’ αναρωτηθείτε μήπως είναι μια συνήθεια που έχει υιοθετήσει από κάποιον γονέα. Βλέπετε, είναι παράλογο να ζητάμε από τα παιδιά να αποκτήσουν υγιής συνήθειες ενώ εμείς -που ως γονείς λειτουργούμε ως μοντέλα- δείχνουμε με το παράδειγμά μας κάτι διαφορετικό.

 

Τι είναι άραγε ένα ισορροπημένο πρωινό;

Το πρωινό γεύμα καλό είναι να περιέχει πρωτεΐνη από τρόφιμα όπως το γάλα ή το γιαούρτι ( δοκιμάστε εναλλακτικές επιλογές όπως βιολογικό γάλα αμυγδάλου εμπλουτισμένο με ασβέστιο, γάλα ρυζιού και άλλα προιόντα που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και είναι φιλικά προς τα παιδιά),  το ταχίνι σε συνδυασμό με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως από τροφές όπως δημητριακά, ψωμί με προζύμι και φυσικά φρούτα πλούσια σε βιταμίνες.  Έτσι, τα παιδιά θα νιώσουν κορεσμό και ενέργεια να αντεπεξέλθουν στο πρόγραμμα του σχολείου.

Το κολατσιό είναι το αμέσως επόμενο σημαντικό γεύμα μιας και είναι αυτό που θα τους δώσει την περαιτέρω πνευματική ώθηση ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ιδανικά, είναι καλύτερα να ετοιμάζεται κάτι από το σπίτι ώστε το παιδί να τρέφεται με αγνά και φρέσκα υλικά και όχι με τυποποιημένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά. Ένα φρούτο ή ένας μικρός χυμός είναι σημαντικό να γίνει καθημερινή συνήθεια. Επιπλέον ένα σπιτικό τοστ  με αγνά υλικά, πίτα με  χορταρικά ή 1 κομμάτι κέικ με αποξηραμένα φρούτα,  1 μικρό σταφιδόψωμο ή 1 γιαούρτι με φρούτα αποτελούν μερικές ιδανικές επιλογές για να δώσουν στους μικρούς μαθητές την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται.

 

Τα κυρίως γεύματα στο σπίτι είναι σημαντικό να βασίζονται στην Μεσογειακή διατροφή, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων ( πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, λαχανικά) ώστε να είναι πλήρη και να εφοδιάζουν τον οργανισμό με την ενέργεια και όλα τα θρεπτικά και μικροθρεπτικά που χρειάζεται. Μάθετε από μικρά τα παιδιά σας στα όσπρια, τις σαλάτες, το ελαιόλαδο. Αν πέσετε στην παγίδα να μαγειρεύετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί προκειμένου να φάει, θα είναι δύσκολο αργότερα για το ίδιο το παιδί να προσαρμοστεί σε μία φυσιολογική διατροφή.

 

Η τακτικότητα και η συχνότητα των γευμάτων είναι πολύ σημαντική για την απόδοση των παιδιών. Παράλειψη τόσο των κυρίως γευμάτων όσο  και των ενδιάμεσων γευμάτων συνεπάγεται έλλειψη θρεπτικών συστατικών, μειωμένη συγκέντρωση, κόπωση και αδυναμία.

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *