Η Διατροφή των Αισθήσεων

Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο Εαυτός μας αποτελείται από τρία αλληλένδετα επίπεδα -το σωματικό, το νοητικό και το συναισθηματικό-, που το ένα επίπεδο με το άλλο δρουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, derainτότε μ’ ευκολία θα καταλάβουμε ότι ο συναισθηματικός μας κόσμος αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που φροντίζουμε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση την κατάσταση της υγείας μας και στον τρόπο που τρεφόμαστε . Επιπλέον, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα συναισθήματα που νιώθουμε λειτουργούν σαν «οδηγοί» που μας κατευθύνουν να επιλέξουμε τρόφιμα συγκεκριμένα, με υφή επιθυμητή ανάλογα με το συναίσθημα που επιθυμούμε να ικανοποιήσουμε…

Αδιαμφισβήτητα η κατανάλωση φαγητού, εκτός από πηγή ενέργειας, αποτελεί και ευχαρίστηση για τον άνθρωπο.  Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από την εμπλοκή των αισθήσεων στην διαδικασία κατανάλωσης φαγητού.

Βέβαια η επίγνωση στην κατανάλωση φαγητού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η γεύση, η μυρωδιά, η υφή, ο ήχος που παράγει το τρόφιμο κατά την μάσηση και η όψη του μπορούν να διεγείρουν και τις 5 αισθήσεις μας.

Πιθανόν  να επιλέγουμε τα τρόφιμα λόγω της γεύση τους.

Μπορεί να είναι αλμυρά, πικρά, ξινά, γλυκά, πικάντικα, στυφά κτλ.

Αντίστοιχα η μυρωδιά τους μπορεί να μας δημιουργήσει είτε σιελόρροια είτε πλήρη αποστροφή.

Η υφή έχει να κάνει με το πώς αισθανόμαστε το τρόφιμο στο στόμα κι έχει σημαντική επιρροή στο βαθμό απόλαυσης, ικανοποίηση και τελικά την πιθανότητα επιλογής του τροφίμου.

Ως προς τον ήχο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, κάποια τρόφιμα βγάζουν ήχους, κι αυτοί οι ήχοι, μπορεί να φανούν ιδιαίτερα απολαυστικοί τόσο όταν κόβουμε το τρόφιμο όσο κι όταν το μασάμε. Τέλος, η όψη έχει την ίδια ιδιότητα με την μυρωδιά, μπορεί να δημιουργήσει έκκριση σιέλου καθώς και γαστρικών υγρών και να γεννήσει την επιθυμία κατανάλωσης ακόμα κι όταν δεν πεινάμε.

 

Συναισθήματα & η υφή των τροφίμων

 

Ιδιαίτερα η υφή των τροφίμων που επιλέγουμε, είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την παρούσα συναισθηματική μας κατάσταση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με σχετική έρευνα φάνηκε πως οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν τα τρόφιμα βάση την υφή τους κι όχι του χρώματος ή της μυρωδιάς τους.

Φαίνεται πως όταν ζεσταινόμαστε ή διψάμε επιλέγουμε υγρά και τραγανά τρόφιμα (αγγούρι, μήλο).

Όταν είμαστε θυμωμένοι, σε ένταση, απογοητευμένοι ή νευρικοί, τα στεγνά και τραγανά τρόφιμα (μούσλι, τσιπς) είναι η προτιμότερη επιλογή μας.

Στην περίπτωση που έχουμε ανάγκη να απελευθερώσουμε την ένταση μας θα θελήσουμε τρόφιμα με λαστιχένια υφή (μπριζόλα, τσίχλα).

Σε συναισθήματα όπως η μοναξιά και η πίεση η επιλογή τείνει να είναι τα μαλακά και άμορφα τρόφιμα (ζυμαρικά, πατατοσαλάτα).

Τέλος, ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουμε στα κρεμώδη τρόφιμα (μους σοκολάτα, φυστικοβούτυρο) στις περιπτώσεις όπου αισθανόμαστε την ανάγκη να νιώσουμε ασφάλεια και φροντίδα όπως ήμασταν μικρά παιδιά.

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *