Γυναικομαστία

Για κάποιους άνδρες η έκθεση του σώματός τους, προκαλεί ντροπή και αμηχανία λόγω της εμφάνισης του στήθους τους. Όλοι έχουν αδένα μαστού, άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο. Γυναικομαστία υπάρχει όταν ο ένας ή και οι δύο αντρικοί μαστοί είναι υπερανεπτυγμένοι. Η υπερτροφία μπορεί να αφορά τον μαζικό αδένα, το λίπος ή/και το δέρμα. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια _όντας φυσιολογικό, ή πιο σπάνια να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές και παθολογικές καταστάσεις.

Είναι μια κατάσταση που συχνά επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία και ενδεχομένως την καθημερινότητα του άντρα. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να βρούμε το σθένος να το αντιμετωπίσουμε σε κάποια φάση της ζωής μας.

Κατ’ αρχήν ενδείκνυται να γίνεται ορμονολογικός έλεγχος προς αποκλεισμό κάποιας διαταραχής.

Θυμόμαστε ότι η γυναικομαστία είναι αντιμετωπίσιμη πάθηση με τη βοήθεια ειδικών επαγγελματιών υγείας. Η διαιτολογική συμβολή είναι απαραίτητη, είτε υπάρχουν ορμονολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν είτε όχι. Μία καλή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε σε έναν σημαντικό βαθμό το περιττό λίπος από το σώμα και να μειωθούν τα τρόφιμα που προκαλούν ανισορροπία στο ορμονικό σύστημα.  Από την άλλη η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να στοχοποιήσουμε τοπικά με ασκήσεις την αποβολή του λίπους και τη σύσφιξη των μυών. Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι η επέμβαση ενός πλαστικού χειρουργού ο οποίος μπορεί να αφαιρέσει το περίσσιο λίπος και να βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα του στήθους. Επίσης, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του καλού αποτελέσματος, της εικόνας και του σχήματος του στήθους, έπειτα από το χειρουργείο.

Η άσκηση με αντιστάσεις ωφελεί γιατί καταρχήν, οι μυείς είναι μεταβολικά ενεργοί ιστοί, οπότε χτίζοντας περισσότερους μύες ταυτόχρονα καίμε περισσότερο λίπος. Δεύτερον, ισορροπεί τα επίπεδα της τεστοστερόνης η οποία δεν βοηθάει απλά στην καύση του λίπους αλλά συμβάλει θετικά σε πιθανές ορμονικές ανωμαλίες που μπορεί να υπάρχουν.

Βασικές διατροφικές οδηγίες

Η διατροφή επηρεάζει τη γυναικομαστία ως προς την πρόσληψη λίπους αλλά και όσον αφορά τον τύπο της διατροφής που μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Σαν πρώτη γραμμή διατροφικής αλλαγής προτείνω την μείωση ή πλήρη αποφυγή του αλκοόλ το οποίο αυξάνει τα οιστρογόνα αλλά και την γρήγορη εναπόθεση του λίπους στο σώμα και την αποφυγή των γαλακτοκομικών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μειωθεί η ζωική πρωτεΐνη και να αποφευχθούν τα κακής ποιότητας κρέατα, κοτόπουλα, ψάρια.

Καθημερινά χρειαζόμαστε ένα ισορροπημένο πλάνο τριών κύριων γευμάτων, πλούσιες σαλάτες και φρούτα ως ενδιάμεσα μικρογεύματα.

Καταναλώστε κυρίως  φυτική πρωτεΐνη (φασόλια/όσπρια/ξηρούς καρπούς) και φυτικά γαλακτοκομικά (όπως φυτικό γάλα /γιαούρτι/τυρί -σπιτικά ή εμπορίου-) ενώ δώστε έμφαση στη χρήση φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο. Διαβάστε περιρισσότερες διατροφικές οδηγίες εδώ

 

Η χειρουργική επέμβαση

Οι συνήθεις τύποι αναισθησίας είναι η ενδοφλέβια ύπνωση ή η γενική αναισθησία. Η χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει σχεδόν πάντα λιποαναρρόφηση της περιοχής. Στις περιπτώσεις που η γυναικομαστία οφείλεται κυρίως σε παρουσία λιπώδους ιστού η λιποαναρρόφηση είναι αρκετά αποτελεσματική από μόνη της, αρκεί να μην υπάρχει σημαντική χαλάρωση του δέρματος. Επίσης, πολύ συχνά χρειάζεται να γίνει και εκτομή αδένα.

 

Σε μετρίου βαθμού γυναικομαστία, που είναι και η συχνότερη μορφή, γίνεται συνήθως μικρή τομή στο κάτω μισό του περιγράμματος της θηλής. Μέσω αυτής της τομής αφαιρείται ο υπερπλαστικός αδένας έπειτα της λιποαναρρόφησης. Σε λίγες περιπτώσεις υπάρχει σημαντική χαλάρωση δέρματος και πρέπει να γίνει μεγαλύτερη τομή ώστε να αφαιρεθεί το περίσσιο δέρμα. Το μέγεθος και το ανατομικό σημείο της τομής ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του μαστού και την υπάρχουσα χαλάρωση. Στη συνέχεια γίνεται σύγκλειση των τομών με απορροφήσιμα ράμματα. Τέλος, τοποθετείται συμπιεστικός επίδεσμος ή ειδικός μετεγχειρητικός κορσές. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται ως χειρουργείο μίας ημέρας.

 

Στη φάση της αποθεραπείας ο πόνος είναι πιο αισθητός τις πρώτες δύο ημέρες όπου δίνονται αναλγητικά φάρμακα. Το μετεγχειρητικό οίδημα και το μελάνιασμα υποχωρούν μετά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες ενώ η ψυχολογία του άντρα και η σχέση με το σώμα του βελτιώνονται αισθητά.

 

Συνεργασία Ιωάννης Μπίτζος Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής κλινικής Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν

Bitzospic_1_-87x125_1_

 

4

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *