Υπερφαγία: Η Θεραπευτική Διαδικασία

Στη θεραπευτική διαδικασία είναι σημαντική τόσο η διατροφική προσέγγιση, προκειμένου να μπορέσει ο πάσχοντας να υιοθετήσει μια υγιή διατροφή (που θα του εξασφαλίσει ένα φυσιολογικό βάρος και μείωση της εμμονής με το φαγητό), όσο και η συμβουλευτική στήριξη που θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι λόγοι που οδηγούν στην ανακούφιση από το φαγητό. Σκοπός επίσης, είναι η εύρεση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των όποιων δυσκολιών της καθημερινότητας .

Το αναλυτικό ημερολόγιο καταγραφής τροφής και συναισθημάτων, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο -αν και οι περισσότεροι ασθενείς έχουν αρχικά άρνηση να το συμπληρώσουν και το θεωρούν κουραστικό-. Το ημερολόγιο είναι απαραίτητο για να εξεταστούν τα υπερφαγικά επεισόδια, πιθανά μοτίβα συμπεριφοράς, συνήθειες που συνδέονται με συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συναισθήματα, καταστάσεις και ανθρώπους.

Κατά τη θεραπεία, η καθημερινή διατροφή του ατόμου σταδιακά λαμβάνει μια άλλη διάσταση… όμορφη και υγιή. Ενισχύεται η εικόνα του φαγητού, διευρύνεται η ποικιλία των τροφών που καταναλώνονται και το άτομο υιοθετεί μια νέα στάση απέναντι στο φαγητό.

Στην προσπάθεια αλλαγής, είναι σημαντικό να καλύπτονται οι ανάγκες του σώματος. Ως εκ τούτου, υπάρχουν αρκετά γεύματα μέσα στη μέρα ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης, μείωση της κορτιζόλης και μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας, καλύτερη συγκέντρωση και μείωση της πείνας. Η εκπαίδευση του ατόμου να τρώει αργά σ’ ένα ωραίο και ήρεμο περιβάλλον συνεισφέρει σημαντικά στην μείωση του άγχους γύρω από την υπερβολική πρόσληψη τροφής.

 Απενοχοποίηση των τροφών

 Στη διαιτολογική θεραπεία είναι σημαντική η απενοχοποίηση κάποιων τροφών λόγω των υψηλών θερμίδων που περιέχουν. Έμφαση δίνεται στο κατά πόσο ευεργετικά είναι τα τρόφιμα που καταναλώνονται (όπως τα όσπρια, ωφέλιμοι υδατάνθρακες, τα φρούτα, τα λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το αβοκάντο κτλ). Αν και κάποια από αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες, παράλληλα προωθούν τον κορεσμό, βοηθούν στην απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους και προάγουν την υγεία του σώματος και του νου!

Η συμβουλευτική θεραπεία εστιάζει στα εσωτερικά αίτια.

Η υπερβολική πρόσληψη τροφής είναι ένα σύμπτωμα μιας βαθύτερης συναισθηματικής αναστάτωσης. Συμπερασματικά και η εμφάνιση παχυσαρκίας αποτελεί ένα σύμπτωμα.

Η ακατάσχετη ανάγκη για φαγητό λειτουργεί ως μηχανισμός εξισορρόπησης και ανακούφισης από αρνητικά και δύσκολα συναισθήματα. Έτσι, διαμορφώνεται ένας φαύλος κύκλος εξάρτησης που το άτομο βιώνει απώλεια ελέγχου σε σχέση με τη κατανάλωση τροφής μέχρι να νιώσει έντονη σωματική πληρότητα. Η προσωρινή ανακούφιση που προσφέρει το φαγητό, συνήθως ενισχύει και συντηρεί αυτή την εξαρτητική σχέση με το τροφή και τα επεισόδια υπερφαγίας. Παράλληλα, εντείνονται σταδιακά τα δύσκολα συναισθήματα λόγω της αύξησης του βάρους και της απώλειας του ελέγχου. Υπάρχει συνεχής ενασχόληση με το σχήμα και την εικόνα σώματος, η αυτοεκτίμηση κλονίζεται, ενώ συνυπάρχουν συναισθήματα έντονων ενοχών, ντροπής, θυμού και απογοήτευσης. Σταδιακά, το άτομο νιώθει όλο και πιο ανήμπορο να αντισταθεί και να απεγκλωβιστεί από αυτό το φαύλο κύκλο της υπερφαγίας.

Τότε λοιπόν, είναι εξαιρετικά σημαντικό το άτομο να απευθυνθεί σ’ έναν ειδικό θεραπευτή

 

  1. για να σταματήσει η αύξηση του βάρους
  2. να βελτιωθεί η σχέση με την τροφή και το σώμα
  3. να υπάρξει εσωτερική ειρήνη με τον ίδιο του τον Εαυτό.

Η θεραπευτική διαδικασία στηρίζεται στις δυνατότητες του ατόμου.
Υπάρχει βαθιά πίστη ότι όλοι μας έχουμε -ανεξερεύνητες ίσως ακόμα- δυνάμεις, που είναι πολύ πιο ισχυρές από τη δύναμη του φαγητού.

Ναι κι όμως γίνεται!

 

 

10

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *