Πως ορίζεται μια επιτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους;

Συχνά συναντώ ανθρώπους που επιθυμούν να μειωθεί το βάρος τους οριστικά. Στην ερώτηση μου αν θεωρούν ότι έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν κάποιο διατροφικό πλάνο απώλειας βάρους ή κάποια άλλη μέθοδο αδυνατίσματος που κατά τη γνώμη τους θεωρούν ότι λειτούργησε επιτυχώς… συνήθως η απάντηση είναι θετική. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν για παράδειγμα ότι μία στερητική διατροφικά δίαιτα ήταν βοηθητική να χάσουν βάρους και ότι απλά ήταν δικό τους λάθος που ξαναπήραν τα κιλά.

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί ότι μία επιτυχημένη προσπάθεια είναι αυτή που κατά τη λήξη της δεν δημιουργείτε η ανάγκη στο άτομο να «ξεσπάσει» τρώγοντας

υπερβολικά. Εάν υπάρχει μία τέτοια συμπεριφορά, πιθανών να υποδεικνύει τη στέρηση ή την αυστηρότητα ή τη συναισθηματική παραμέληση των αναγκών του ατόμου που υπήρξε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους και άρα δεν θεωρείτε επιτυχής!

Αξίζει  πιστεύω να δοθεί ένας ορισμός για το πότε μια δίαιτα μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματικά επιτυχημένη. Η απώλεια βάρος και μόνο, δεν αρκεί σαν κριτήριο. Συνολικά, η επιτυχημένη δίαιτα χρειάζεται να έχει τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά:

1.      Να προσφέρει μια σταθερή και υγιή απώλεια βάρους (που να επικεντρώνεται στην απώλεια του πλεονάζοντος λίπους) ενώ παράλληλα να tumblr_miyrgshVaf1s1pqmho1_1280

εκπαιδεύει ως προς την διατήρησή του.

2.      Να εκπαιδεύει το άτομο σ’ ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής, τόσο ατόμικά όσο και κοινωνικά αποδεκτό, παράλληλα εύκολα εφαρμόσιμο.

3.      Να μειώνει την εμμονή με το φαγητό και τις «λιγούρες». Παράλληλα να εκπαιδεύει το άτομο στην αναγνώριση και διαχείριση της σχέσης Συναίσθημα↔Τροφή.

4.      Και φυσικά το πιο σημαντικό… Να προσφέρει αίσθηση ευεξίας και υγείας στο Σώμα και το Νου!

 

 

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *