Tι να κάνετε όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει υπερβολικό βάρος

O τρόπος που θα αντιμετωπίσει η οικογένεια ή το κοντινό περιβάλλον το άτομο, παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο του για αλλαγή και να διευκολυνθεί η δύσκολη προσπάθεια του.

Σκεφτείτε πως: Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί ήδη να αισθάνεται δύσκολα, ακόμα κι αν δεν το δείχνει…

Ακόμα κι αν το αγαπημένο σας πρόσωπο αυτοσαρκάζεται για το βάρος του,

αυτό δεν σημαίνει ότι αισθάνεται άνετα με τα περιττά κιλά που έχει. Προσπαθήστε να είστε ευαίσθητοι και προσεχτικοί με τις λέξεις που χρησιμοποιείται καθώς και με όλη την προσέγγισή σας. Θυμηθείτε ότι το θέμα των κιλών μπορεί να κρύβει ιδιαίτερο πόνο και ντροπή.

Δοκιμάστε: Αντί για το βάρος και τη διατροφή, μιλήστε για την υγεία και τα συναισθήματα…

Φράσεις όπως «Ανησυχώ πολύ για το υψηλό σου ζάχαρο» ή «Δεν θα ήθελα να σε χάσω ούτε να αρρωστήσεις», είναι φράσεις που η ανησυχία σας επικοινωνείτε μέσω της αγάπης που αισθάνεστε.

Δοκιμάστε: Μιλήστε με αγάπη και σεβασμό

Αφήστε στην άκρη όποια επικριτική στάση απέναντι στα κιλά και τις διατροφικές συνήθειες του αγαπημένου σας. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει θετικά.

Κάντε ξεκάθαρο πως εσείς νιώθετε αγάπη και αποδοχή όπως κι αν είναι εμφανισιακά ο άλλος άνθρωπος. Εξάλλου αυτό ζητάμε όλοι μας, αγάπη άνευ όρων. Διευκρινίστε πως το κίνητρό σας είναι ότι επιθυμείτε μία ευτυχισμένη ζωή, με υγεία και ισορροπία.

Χρησιμοποιείστε την ενσυναίσθηση

Αξίζει να αναρωτηθείτε… Πώς θα θέλατε να σας προσεγγίσει κάποιος αν το πρόβλημα των παραπάνω κιλών ήταν δικό σας;

Μιλώντας στο αγαπημένο σας πρόσωπο χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς να συμπονάτε ή χωρίς να κατανοείται το πρόβλημά του/της, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον/την απομακρύνετε από κοντά σας.

Δοκιμάστε: Να δείτε πέρα από το ποιος «φταίει»

Αξίζει να κατανοήσετε ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι πολυσύνθετο. Το να θέλει κάποιος να αλλάξει ή να φανεί εγκρατής συχνά δεν αρκεί.  Ο άνθρωπός σας υπάρχει περίπτωση να βιώνει μία διατροφική διαταραχή και να χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια για να θεραπευτεί. Βοηθήστε την/τον απλά αποφεύγοντας τις κατηγορίες και την κριτική.

Τελικά, η απόφαση της Αλλαγής είναι του ατόμου που πάσχει. Στο χρόνο που είναι κατάλληλος για το ίδιο το άτομο και με τον τρόπο που θα επιλέξει. Δείξτε την ευαισθησία και την αγάπη σας, μα πάνω απ’ όλα δώστε στον άνθρωπό σας τον σεβασμό, την υποστήριξη και το χώρο να βρει το δρόμο του.

 

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *