Μια Θετική Φωνή για όσους ζουν με τον ιό του AIDS

Ήρθαμε σ’ επαφή με τον σύλλογο «Θετική Φωνή» προκειμένου να γραφτεί ένα άρθρο αφιερωμένο σε όσους ζουν με τον ιό του AIDS και συνεχίζουν να διατηρούν μια θετική ματιά…!

Λίγα λόγια για τον ιό

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα μέχρι τις 31/12/2011 καταγράφουν 11.492 δηλωθέντα  HIV+ περιστατικά, (συμπεριλαμβανομένων περιστατικών AIDS) και 1.714 θανάτους. Από τα 9.778 άτομα, που ζουν, το 81% είναι άνδρες και το 19% είναι γυναίκες. Σε αντιρετροϊκή αγωγή είναι περίπου 5.500 άτομα. Η εκτίμηση που έχουμε για τους αδιάγνωστους οροθετικούς  είναι 4.500 άτομα.

Το 2011 δηλώθηκαν 954 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 820 (86,0%) ήταν άνδρες και 134 (14,0%) γυναίκες. Tο 35,6% των περιστατικών ήταν ΑΣΑ (Άνδρες που κάνουν Σεξ με Άνδρες), το 25,3% ήταν ΧΕΝ (Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών), ενώ το 23,1% είχαν απροσδιόριστο τρόπο μετάδοσης του ιού. Από αυτά τα 954 νέα περιστατικά τα 62 άτομα (6,5%) είχαν ήδη εμφανίσει ή αναπτύξει κλινικά AIDS.

Το 2011 χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση στον αριθμό των μεταδόσεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

 

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus, δηλαδή, Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας

 

AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV

Με την έγκαιρη και σωστή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τις περισσότερες λοιμώξεις, δηλαδή να μην εμφανίσει AIDS.

 

Λίγα λόγια για τη «Θετική φωνή»

Συναντήσαμε την Κα Μαριανέλλα Κλώκα, διευθύντρια του συλλόγου «Θετική φωνή» η οποία μας μοιράστηκε τα παρακάτω «Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 και από τότε δραστηριοποιείται στον τομέα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV, στην ενδυνάμωση και διαρκή ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις και τις παραμέτρους της λοίμωξης, στον τομέα της προστασίας των ευπαθών ως προς τον HIV πληθυσμιακών ομάδων, στην ενημέρωση του πληθυσμού και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος. Για να τα επιτύχει όλα αυτά, η Θετική Φωνή δημιουργεί συμμαχίες με άλλους κοινωνικούς εταίρους, εκπονεί προγράμματα παρεμβάσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και προσπαθεί διαρκώς να τοποθετεί την ατζέντα της όσο το δυνατόν ψηλότερα στις προτεραιότητες της πολιτείας και των αρμόδιων υπουργών».

Οι άνθρωποι που ζουν με HIV μπορούν να ζητήσουν από τον σύλλογο να τους αποσταλεί δωρεάν ταχυδρομικά η ειδική έκδοση – οδηγός που κυκλοφορεί με τον τίτλο “Ζώντας με τον HIV” και περιλαμβάνει 20 κεφάλαια από τη στιγμή της θετικής διάγνωσης και μετά, ικανά να δώσουν πολλές πληροφορίες αλλά και απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που εγείρονται γύρω από την καθημερινότητα με τον HIV. Η Κα Κλώκα προσθέτει «Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για το HIV/AIDS, στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας. Οι άνθρωποι που ζουν με HIV είναι παρόντες, ορατοί και πιο έτοιμοι από ποτέ να δουλέψουν για μια καλύτερη κοινωνία χωρίς διακρίσεις που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής».

 

Μια προσωπική κατάθεση

Tετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«AIDS… έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τα πρώτα κρούσματα και ακόμα μας προκαλεί ανατριχίλα το άκουσμα της λέξης. Άνθρωποι πάλεψαν με την αρρώστια, με το στίγμα, άλλοι έχασαν την μάχη, άλλοι συνεχίζουν να μάχονται, με επιτυχία τώρα πια! Χμμ, σε δεύτερη σκέψη, με επιτυχία απέναντι στον ιό… γιατί απέναντι στο στίγμα η μάχη ακόμη μαίνεται.

Στην Ελλάδα του 2012, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι διακατέχονται από δεισιδαιμονίες, οι οποίες προέρχονται τόσο από ηθελημένη, προσωπική τους παραπληροφόρηση αλλά και αδυναμία -ίσως και πρόθεση- επίσημων φορέων να υπάρχει πάντα, κάπου ο Μεγάλος, Κακός Λύκος. Σε αυτήν την περίπτωση ονομάζεται AIDS, ομοφυλοφιλία, αμφισεξουαλικότητα, μετανάστευση. Είναι ανθρώπινο βρε αδελφέ -θα πει κάποιος- να αισθάνομαι ότι υπάρχει το πολύ χειρότερο για να μπορώ να αξιολογώ το ελάσσων χείριστο, την δική μου ανεργία, ανέχεια και εν γένει μικροαστισμό…

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας εργάζεται άοκνα από το 2009, που ιδρύθηκε, στη συλλογική συμβολή για την κατάρριψη αυτών των αντιλήψεων. Η επαφή μου με τα παιδιά του συλλόγου θα περιγραφόταν ως μια εμπειρία ζωής. Η ενεργή παρουσία σε συνέδρια στη Ελλάδα και το εξωτερικό, η συγγραφή βιβλίων, και φυλλαδίων ενημέρωσης, η συμμετοχή σε συμβούλια με κρατικούς φορείς, η διασφάλιση αλλά και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των οροθετικών είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων του Συλλόγου μας.

Αυτή είναι η στάση ζωής που χαρακτηρίζει τον σύλλογο, Θετική!
Αυτή είναι η εξωστρέφεια που επιδιώκει ο σύλλογος, να εμπεριστατώσει ενεργά με Φωνή και συνεχείς παρεμβάσεις. Το όνομα του Συλλόγου;  Μα Θετική Φωνή, φυσικά!»

Νικόλας Φακιόλας οροθετικός από το 2011

*Άρθρο δημοσιευμένο για το ΤροφήΓιαΣκέψη, Δεκέμβριος 2012
1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *