Θα έπρεπε οι Διαιτολόγοι να ενημερώνουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών;

Άραγε έχουμε συνδέσει τη διατροφή μας με το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα;

Ο διαιτολόγος, μας έχει μιλήσει για αυτό;

Ποια είναι η μορφή μιας οικολογικής διατροφής που συνδέει την υγεία του πλανήτη με την ατομική υγεία και το μέλλον της υγείας των παιδιών;

O Timothy Searchinger, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και μέλος του World Resources Institute, πιστεύει ότι οι συστάσεις σχετικά με τη δίαιτα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η παραγωγή τροφίμων, καταλαμβάνει ήδη το μισό του συνόλου της γης. Εκεί όπου η βλάστηση θα μπορούσε να αυξηθεί. Η κτηνοτροφία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου. «Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κρέατος έχει μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον» επισημαίνει.

Ο αντίκτυπος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο μέλλον, μαζί με την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού. Έτσι, αν οι άνθρωποι σκέφτονται το δικό τους προσωπικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λέει, «ίσως αυτό που  τρώτε είναι το πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο

Προσπαθώντας να αποφασίσετε ακριβώς ποια τρόφιμα είναι καλύτερα από τα άλλα μπορεί να υπάρξουν ατελείωτες διαφωνίες. Αλλά ο οικονομολόγος Τhomas Hertel, στο Πανεπιστήμιο Purdue, δηλώνει κάποια σημαντικά σημεία που είναι αρκετά σαφή. Ανάμεσα στα μεγαλύτερα: Η παραγωγή κρέατος είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, και ιδίως το βοδινό κρέας. Τα Βοοειδή απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η καλλιέργεια τροφίμων για τα ζώα χρειάζεται πολλή γη.

Ο Hertel λέει ότι, συνολικά, σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι απαιτούν περισσότερο κρέας, και αυτό ωθεί τους αγρότες να κόβουν τα δάση. «Η μετατροπή των δασικών  εκτάσεων για τη γεωργία υπήρξε μια σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου»

Αν οι Άνθρωποι, που καταναλώνουν πολύ κρέας, έτρωγαν λιγότερο, θα υπήρχε έστω μια λιγότερη πίεση για τα εναπομείναντα δάση του κόσμου.

Η Αμερικάνικη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαιτητικών Οδηγιών (Dietary Guidelines Advisory Committee) έχει εξετάσει όλα αυτά τα στοιχεία. Σε μια συνεδρίαση της ομάδας πριν από λίγους μήνες, η Miriam Nelson, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Tufts, δήλωσε στο υπόλοιπο της επιτροπής ότι «σε γενικές γραμμές, ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε φυτικά τρόφιμα και φτωχό σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι προτιμότερο, αφού προάγουν την υγεία και συνδέεται με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. ”

Αυτή η νέα εστίαση έχει ήδη υποστεί κριτική. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κρέατος, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς κρέατος, λέει ότι διατροφολόγοι δεν έχουν την εμπειρία και ότι δεν θα έπρεπε να αναλάβουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η νέα απόφαση αναμένεται από το Κογκρέσο για το αν το περιβαλλοντολογικό ζήτημα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις διατροφικές συστάσεις από τους επαγγελματίες Υγείας.

Εσας, ποια είναι η γνώμη σας;

Πηγή άρθρου εδώ

 

4

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *