Ενισχύοντας την αυτο-αποτελεσματικότητα

Αν παρομοιάζαμε τη Ζωή με ένα κινηματογραφικό έργο, τότε ας υποθέσουμε ότι προβάλλονται δύο εκδοχές του έργου παράλληλα σε δύο οθόνες. Η μία είναι έξω από εμάς και αφορά τις καταστάσεις που εκτυλίσσονται γύρω μας. Η άλλη οθόνη προβάλει το έργο μέσα μας και δείχνει την εσωτερική μας αίσθηση των καταστάσεων που βιώνουμε.

Στην πραγματικότητα βέβαια, ο αληθινός μας Εαυτός δεν παίζει στο έργο που προβάλλετε ούτε στην εξωτερική οθόνη αλλά ούτε στην εσωτερική.
Ο Εαυτός μας, είναι αυτός ο παρατηρητής που τις κοιτάει. Ίσως αυτό σας μπερδεύει αλλά είναι πραγματικά ελπιδοφόρο αν το συνειδητοποιήσουμε.


Σκεφτείτε απλά όλες αυτές τις καταστάσεις, έξω από εσάς ή μέσα σας, που σας ταράζουν, σας δυσαρεστούν ή αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τις ελέγξετε. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η ακατάσχετη κατανάλωση τροφής.
Αν πάρετε νοητικά λίγη απόσταση και σταθείτε να παρατηρήσετε στην ”οθόνη” του μυαλού σας τι συμβαίνει χωρίς να ταυτίζεστε συναισθηματικά -όσο αυτό είναι δυνατόν- και προσπαθήσετε απλά να κατανοήσετε την κατάσταση σαν να αφορά κάποιον άλλον άνθρωπο, τότε ίσως αποκαλυφθούν σε εσάς απλές διαπιστώσεις που θα οδηγήσουν σε λύσεις του προβλήματος που πριν αγνοούσατε.
Γνωρίζω καλά πόσο δύσκολο μπορεί αυτό να είναι, ίσως όμως να αποτελεί τη μόνη τελικά λύση στην ενίσχυση της αυτο-αποτελεσματικότητας.

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *