Διατροφή & επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος

Thursday, December 11, 2014 Permalink 1

Το 1992 δημοσιεύθηκε μία έρευνα που υποστήριζε ότι η ποιότητα του σπέρματος στατιστικά ολοένα και φθίνει ανά τον κόσμο (1). Κάτι τέτοιο δεν αφορά μόνο τη γονιμότητα αφού η ποιότητα του σπέρματος σχετίζεται ακόμα και με το προσδόκιμο ζωής των ανδρών (2).

Άραγε κατά πόσο οι αλλαγές στη διατροφή μας έχουν επηρεάσει αυτήν την εξέλιξη;

Κορεσμένο λίπος

Σύμφωνα με μελέτη του Harvard ακόμα και μία μικρή αύξηση κορεσμένου λίπους στη διατροφή –της τάξης του 5%- μειώνει των αριθμό των σπερματοζωαρίων έως και 38% (3). Το Harvard συνέχισε να ερευνά τη σχέση μεταξύ της ποιότητας σπέρματος και του διατροφικού λίπους και σε μία πιο πρόσφατη έρευνα φάνηκε ότι όσο πιο υψηλή ήταν η κατανάλωση κορεσμένου λίπους, τόσο πιο χαμηλός ήταν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων (μείωση που άγγιζε μέχρι και το 65%!). Η συγκεκριμένη έρευνα έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία αφού τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα και φαίνεται ότι η διατροφή ίσως να συμβάλει σε αυτό (4). Η επιστημονική επιμονή εξέτασης των επιπτώσεων του κορεσμένου λίπους στη διατροφή μας ανά τα χρόνια και ο συσχετισμός του με την φθίνουσα ποιότητα του σπέρματος δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με την κοινωνική πραγματικότητα, τις αλλαγές στη διατροφή μας και τα προβλήματα υγείας που παράλληλα παρουσιάζονται.

Κοινωνικά, επικρατεί εσφαλμένα η άποψη ότι μία “ανδρική διατροφή” πρέπει να βασίζεται σε ζωικά τρόφιμα και κυρίως στο κρέας που είναι η κύρια πηγή κορεσμένου λίπους μαζί με τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, η κουλτούρα του fast food που ακμάζει στην εποχή μας και βασίζεται στο κρέας και τα υποπροϊόντα του, στοχεύει σε ένα μεγάλο ποσοστό στο ανδρικό καταναλωτικό κοινό, με ό,τι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

 

Φυτικά Ω3

Τα γνωστά σε όλους μας Ω3 λιπαρά οξέα,  έχουν πολλές και ευεργετικές ιδιότητες. Είναι  καταρχήν αντιθρομβωτικά. Δηλαδή, βοηθούν το αίμα να ρέει καλύτερα σε ολόκληρο το σώμα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και τη λειτουργία του πέους ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη διάθεση. Λόγω των Ω3,  ξεκίνησαν οι επιστήμονες να συστήνουν το λιπαρό ψάρι να καταναλώνεται τακτικά στη διατροφή μας. Βέβαια, κάπου εκεί εστιαζόμενοι μόνο σε ένα συστατικό του ψαριού, παραβλέφθηκαν πιθανόν κάποιοι αρνητικοί, σημαντικοί παράγοντες για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών.

Το πρόβλημα είναι ότι συχνά μαζί με τα ωφέλιμα Ω3 που βρίσκουμε στα ψάρια, καταναλώνουμε και άλλα συστατικά όπως βαρέα μέταλλα και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά που αφορούν τη μόλυνση των θαλασσών και το πως έχουν μεγαλώσει και τραφεί τα ψάρια. Είτε αυτό αφορά ψάρια ελεύθερα είτε φυσικά ιχθυοκαλλιέργειας. Ως αποτέλεσμα, αν και το καταναλωτικό κοινό προτιμά το ψάρι ως ένα ωφέλιμο  τρόφιμο, ίσως με την κατανάλωση του όχι απλά να μην υπάρχει η επιθυμητή προστασία και βελτίωση της υγείας αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να αυξάνεται κιόλας ο κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα. Σχετικά με το θέμα έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα επιστήμονες εκτός των ελληνικών συνόρων (Ενδεικτικά άρθρα:51, 52, 53, 54 Η θέση του του PCRM εδώ).
Απο που αλλού μπορούμε να πάρουμε τα Ω3;

Το UCLA πρόσφατα δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τα  οφέλη των φυτικών Ω3 που περιέχουν  τα καρύδια. Συγκεκριμένα, έδιναν στους συμμετέχοντες 18 καρύδια ανά ημέρα για 12 εβδομάδες. Η αύξηση της κατανάλωσης των Ω3 και  των υπόλοιπων όμως μικροθρεπτικών που περιέχει η συγκεριμένη τροφή συνδέθηκε με έναν πιο ευνοϊκό σχηματισμό και κινητικότητα του σπέρματος (6).

Πολλά φυτικά τρόφιμα περιέχουν Ω3 και θα μπορούσαν με ευκολία να ενταχθούν στην καθημερινότητά ενός άντρα -σε ποσότητα περίπου 4ων μικρομερίδων ανά ημέρα- καλύπτοντας τις ανάγκες του στα Ω3 λιπαρά και έχοντας όχι μόνο όφελος αλλά και προστασία στην γενικότερη υγεία (71) (72)

Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε Ω3 ανά μερίδα

2 κγ τριμμένα καρύδια

1κγ τριμμένος λιναρόσπορος ή μόνο μερικές σταγόνες από λάδι λιναρόσπορου -περίπου 1/4 κγ

3κγ σπόροι διατροφικής κάνναβης

½ κούπα μαγειρεμένα φασόλια σόγιας

*επίσης Ω3 περιέχουν και οι σπόροι chia που εντάσσονται εύκολα στη διατροφή, σε ποσότητα 2 κγ ανά μικρό-μερίδα, ως προσθήκη σε χυμούς, σούπες κλπ.

Αντιοξειδωτικά

Σε μία μελέτη που έλαβαν μέρος άντρες από 22 μέχρι 80 χρόνων, οι γηραιότεροι άντρες  που κατανάλωναν μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C είχαν την γενετική ακεραιότητα ανδρών πολύ νεότερης ηλικίας. Η ποσότητα της βιταμίνης C καταλήγει σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση –έως και δεκαπλάσια- στους όρχεις από ότι στο υπόλοιπο σώμα. Το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη ζημιά που προκαλείτε από τις ελεύθερες ρίζες  και το οξειδωτικό στρες  φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην αντρική υπογονιμότητα. (8),(9)

Εν κατακλείδι

Στην μέρες μας, καλό είναι να σπάσει το στερεότυπο ότι ανδρική διατροφή βασίζεται στο ζωική πρωτεΐνη με τη λογική ότι αυτό είναι που χρειάζεται ο άντρας για δύναμη, υγεία και ευεξία.  Ερευνητικά τουλάχιστον φαίνεται ότι ισχύει το αντίθετο. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε όσο το δυνατόν λιγότερες πηγές κορεσμένου λίπους. Προτιμήστε εναλλακτικά, φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα όσπρια. Επιπλέον είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται καθημερινά σημαντικές ποσότητες από φρέσκιες σαλάτες και φρέσκα φρούτα που είναι η κύρια πηγή ζωντανών τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και φυτικές πηγές Ω3 από σπόρους και ξηρούς καρπούς.

 

Δείτε περισσότερα από τον γιατρό Dr Greger

Παρουσίαση στα αγγλικά με θέμα Male Fertility and Diet , περιέχει παραπομπές σε μελέτες.

Παρουσίαση στα αγγλικά με θέμα The Role of Diet in Declining Sperm Counts, περιέχει παραπομπές σε μελέτες.

Παρουσίαση στα αγγλικά με θέμα Dairy Estrogen and Male Fertility, περιέχει παραπομπές σε μελέτες.

Παρουσίαση στα αγγλικά με θέμα Xenoestrogens & Sperm Counts, περιέχει παραπομπές σε μελέτες.

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *